Ελλάδα

Δαδιά: Μάχη για να σωθεί από την πυρκαγιά το προστατευόμενο δάσος

22.07.2022 | 20:10 Eνσωμάτωση

Δραματική είναι η κατάσταση στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι και συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη.

Εναέρια μάχη δίνεται από τα ξημερώματα εντός του εθνικού πάρκου της Δαδιάς για να σβήσει η φωτιά που καίει στις παρυφές του προστατευόμενου δάσους.

Συνεχόμενες ρίψεις κάνουν 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και εφτά ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο είναι στρατιωτικά, ενώ ισχυρές είναι και οι επίγειες πυροσβεστικές.

«Είναι μεταξύ δύο δασικών χωματόδρομων εντός του μεγάλου πυρήνα του εθνικού πάρκου. Εκεί, αν περάσει, θα πάει σε ένα μεγάλο τμήμα του πυρήνα, θα δυσκολέψει πάρα πολύ την κατάσταση για να την ανακόψουν», σημείωσε ο Σταύρος Τσιαντικούδης, δασολόγος μονάδας διαχείρισης Δέλτα Έβρου – Δαδιάς.

«Πεζοπόρα τμήματα προσπαθούν. Δυστυχώς υπάρχει ξηρασία, προσπαθεί η πυροσβεστική να την περιορίσει στον δυτικό βραχίονα του συγκεκριμένου δάσους, με μία νέα αντιπυρική ζώνη, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού που βρίσκονται στο σημείο», είπε ο Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου

Ολονύχτια μάχη έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για να περιορίσουν τη φωτιά, για να μην καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον και να μην απειληθούν οικισμοί.

Καταστροφές στο παρθένο δάσος

Οι εικόνες μέσα από το παρθένο δάσος αποκαρδιωτικές. Η φωτιά απειλεί μία από τις δύο ζώνες προστασίας της φύσης.

Στα 428.000 στρέμματα φιλοξενούνται:

– 3 από τα 4 είδη γύπα της Ευρώπης

– 166 είδη σπάνιων πουλιών

– 360 – 400 είδη φυτών

– 104 είδη πεταλούδων

– 12 – 13 είδη αμφιβίων

– 29 είδη ερπετών

– 60 – 65 είδη θηλαστικών

Για κάθε ενδεχόμενο, λεωφορεία βρίσκονται στο χωριό της Δαδιάς σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 22/07/2022