Κόσμος

Ιταλία: Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του

21.07.2022 | 12:53 Eνσωμάτωση

Την παραίτηση του υπέβαλε και επισήμως ο Μάριο Ντράγκι από πρωθυπουργός της Ιταλίας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε ήδη υποβάλει την παραίτηση του από την αρχή της εβδομάδας και είχε διαμηνύσει ότι θα μείνει στο τιμόνι της Ιταλίας, μόνο αν έχει καθολική κοινοβουλευτική στήριξη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, που του ζήτησε να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική προεδρία.

Η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Μετά από την απόφασή του, ανοίγει και επίσημα ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αβεβαιότητας στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως περασμένη εβδομάδα ο Ντράγκι είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία της Ιταλίας και από την ηγεσία της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση και του ζήτησε να προχωρήσει σε περισσότερες διαπραγματεύσεις με τους βουλευτές του, με την ελπίδα να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Η πολιτική αναταραχή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ιταλία, η οποία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζει την έξαρση του πληθωρισμού και άλλες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε μια άλλη πρόκληση, η Ιταλία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σύντομα υψηλότερο κόστος για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.

Έρχεται αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η διάδοχος Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται αυτή την εβδομάδα να παρουσιάσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Όλο αυτό το διάστημα, η μακρά περίοδος χαμηλών επιτοκίων επέτρεψε στην Ιταλία να μετακυλίσει φθηνά το χρέος της, το οποίο υπερβαίνει το 150% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Με τις εξελίξεις αυτές, όμως και, κυρίως, με την πολιτική αστάθεια που φέρνει στη χώρα η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι περιορισμένα έως και ανύπαρκτα.

Συγκινημένος εμφανίστηκε ο Μάριο Ντράγκι στο κοινοβούλιο της Ιταλία, όταν γνωστοποίησε στους βουλευτές ότι θα υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Μάριο Ντράγκι, δέχθηκε το θερμό χειροκρότημα πολλών βουλευτών και υπουργών και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του  λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ, ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν καρδιά», είπε, αναφερόμενος σε ένα πρόσφατο αστείο που έκανε για τους κεντρικούς τραπεζίτες «ότι δεν χρησιμοποιούν τις καρδιές τους».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/07/2022