Οικονομία

Άρχισε εκ νέου η ροή φυσικού αεριού στην Ευρώπη με το «σταγονόμετρο»

21.07.2022 | 13:20 Eνσωμάτωση

Μετά από 10 μέρες αβεβαιότητας για το εάν θα ανοίξει εκ νέου η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τελικά η Μόσχα άρχισε να στέλνει φυσικό αέριο νωρίς σήμερα το πρωί. Ωστόσο, οι ροές είναι μειωμένες με τις Βρυξέλλες να προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.

Οι Βρυξέλλες είναι προσωρινά ανακουφισμένες, διότι οι Ρώσοι δεν έκοψαν απότομα το φυσικό αέριο. Το πρόβλημα είναι ότι στέλνεται με το σταγονόμετρο καθώς η ροή προς την Ευρώπη είναι μόλις στο 30%.

Παράλληλα όμως οι Ευρωπαίοι, προετοιμάζονται για το χείριστο σενάριο της πλήρους διακοπής – για πολλούς είναι μάλιστα θέμα χρόνου.

Η Κομισιόν παρουσίασε χθες το σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο προβλέπει εθελοντική μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% στα κράτη από την 1η Αυγούστου μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Το εθελοντικό όμως θα γίνει υποχρεωτικό εάν υπάρξει κρίση με τη Ρωσία – εάν δηλαδή κοπεί εξολοκλήρου το φυσικό αέριο. Μάλιστα η Κομισιόν ζήτησε από τα κράτη να της δοθούν εξουσίες ώστε να επιβάλει αυτή τη μείωση εάν χρειαστεί.

Ισπανικό «όχι» στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου

Οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις ήδη υπήρξαν από την Ισπανία, η οποία απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν, καταγγέλλοντας ότι δεν έγινε καμία συζήτηση προηγουμένως.

Η Μαδρίτη ξεκαθάρισε πως ό,τι κι αν συμβεί, οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια τους, και ότι θα υπερασπιστεί τη θέση της βιομηχανίας της.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/07/2022