Ελλάδα

Καβάλα: Τι είναι το αεροσκάφος Antonov – Ποια τα χαρακτηριστικά του

17.07.2022 | 20:58 Eνσωμάτωση

Ένα Antonov 12, ουκρανικής εταιρείας, ήταν το μεταγωγικό αεροσκάφος που συνετρίβη, το βράδυ του Σαββάτου, έξω από την Καβάλα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα τετρακινητήριο μεταφορικό ελικοφόρο αεροσκάφος σχεδιασμένο στη Σοβιετική Ένωση. Αποτελεί την στρατιωτική έκδοση του Antonov An-10 και υπάρχουν πολλές παραλλαγές του. Για περισσότερα από 30 χρόνια το Antonov 12 ήταν το τυπικό αεροσκάφος της σοβιετικής αεροπορίας για τη μεταφορά φορτίου και αλεξιπτωτιστών.

Το συγκεκριμένο που κατέπεσε στην Καβάλα, θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές, κατασκευάστηκε το 1971 (51 ετών). Είναι γνωστό για την ικανότητά του στην έλξη. Τα φτερά του και η ουρά του είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να του δίνουν ισχυρή άνωση.

Όσον αφορά στη διαμόρφωση, το μέγεθος και τη μεταφορική ικανότητά του, το αεροσκάφος είναι παρόμοιο με το C-130 Hercules της Lockheef Martin που κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και χρησιμοποιείται ευρύτατα από τις αεροπορίες των δυτικών χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος ανήκε στην εταιρεία Meridian, με έδρα το Κίεβο της Ουκρανίας.

Στον στόλο της συγκεκριμένης εταιρείας υπάρχουν τρία αεροσκάφη τύπου ANTONOV CARGO.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Meridian συνεργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη και με το ΝΑΤΟ, για την επείγουσα παράδοση φορτίων, στρατιωτικών υλικών και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/07/2022