Ελλάδα

Καβάλα: Συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Antonov με 8μελες πλήρωμα

17.07.2022 | 13:08 Eνσωμάτωση

Οι κάτοικοι στο Παλαιοχώρι Καβάλας βλέπουν στον ουρανό, πάνω από τα σπίτια τους, ένα φλεγόμενο αεροσκάφος. Είναι περίπου 23.00 το βράδυ του Σαββάτου (16/7).

Το αεροσκάφος χάνει συνεχώς ύψος. Με κομμένη την ανάσα όλοι παρακολουθούν τη μοιραία πτήση. Δευτερόλεπτα μετά το αεροσκάφος συντρίβεται στο έδαφος.

Η νύχτα γίνεται μέρα από μια μεγάλη έκρηξη. Επικρατεί πανικός. Οι εκρήξεις συνεχίζονται ενώ ολόκληρη η περιοχή βυθίζεται στο σκοτάδι.

Η κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων είναι άμεση. Στην περιοχή σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις και ασθενοφόρο, ενώ η αστυνομία αποκλείει τον χώρο.

Κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να προσεγγίσουν τον χώρο για να βοηθήσουν. Άμεσα απομακρύνονται όλοι καθώς γίνεται γνωστή η πληροφορία ότι το αεροσκάφος μεταφέρει πολεμικό υλικό.

Μήνυμα από το 112 καλεί τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Για ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά. Η επιχείρηση είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν διάσπαρτα βλήματα και συνεχείς εκρήξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εμπορικό αεροσκάφος επιβαίνουν 8 άτομα.

Εικόνες καταστροφής

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα σωστικά συνεργεία καταφέρνουν και προσεγγίζουν τον χώρο.

Όπως φαίνεται από ψηλά, το αεροσκάφος έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ είναι εμφανή τα σημάδια στο έδαφος από την πρόσκρουση.

Οι ελπίδες για το 8μελες πλήρωμα «σβήνουν».

Τα σωστικά συνεργεία απομακρύνονται άμεσα καθώς μια έντονη οσμή δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν το έργο τους.

Οι πληροφορίες που παίρνουν οι Αρχές για τους 12 τόνους πολεμικού υλικού που κουβαλούσε το αεροσκάφος είναι λίγες.

Στο σημείο φτάνουν πυροτεχνουργοί του στρατού και ειδικοί στα πυρομαχικά.

Το μοιραίο αεροσκάφος, ουκρανικής εταιρείας, είχε ναυλωθεί από τη Σερβία για τη μεταφορά πολεμικού υλικού προς το Μπαλάντες.

Η πορεία του αεροσκάφους

Το Antonov, φορτωμένο με 12 τόνους πυρομαχικών, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Νις στις 22.40.

Λίγη ώρα μετά, ο κυβερνήτης επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου στην Χρυσούπολη της Καβάλας δηλώνοντας ότι ο 4ος κινητήρας του αεροσκάφους έχει πάρει φωτιά και ζητά άμεση προσγείωση.

Το Antonov πραγματοποιεί μια αριστερή στροφή πάνω από τη θάλασσα και κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο.

Χάνει συνεχώς ύψος, με τον κυβερνήτη να δηλώνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι η τελευταία φορά που επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου.

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη και τα ειδικά συνεργεία του στρατού ερευνούν εξονυχιστικά τον χώρο και μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα μπορέσουν να προσεγγίσουν το σημείο τα σωστικά συνεργεία.

Ήδη στην περιοχή βρίσκεται και ειδικό κλιμάκιο που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης και του πολεμικού φορτίου που μετέφερε το Antonov, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου.

Ο λόγος είναι να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους Antonov που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/07/2022