Ελλάδα

Καβάλα: Ειδικό κλιμάκιο του στρατού για την εξέταση των επικίνδυνων ουσιών

17.07.2022 | 13:21 Eνσωμάτωση

Ένα Antonov 12, ουκρανικής εταιρείας, ήταν το μεταγωγικό αεροσκάφος που συνετρίβη, το βράδυ του Σαββάτου, έξω από την Καβάλα.

Το αεροσκάφος, ουκρανικής εταιρείας μισθωμένης από τη Σερβία για μεταφορά στρατιωτικού υλικού στο Μπαγκλαντές, όπως επιβεβαιώνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, φέρεται να ήταν φορτωμένο με 11,5 τόνους πυρομαχικά.

Οι εκρήξεις, οι φωτιές και οι πυκνοί καπνοί συντάραξαν την περιοχή της Καβάλας όλη τη νύχτα, ενώ έχει σημάνει συναγερμός για τις αναθυμιάσεις που υπάρχουν καθώς είναι άγνωστο το περιεχόμενο των ουσιών που έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.

Η άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό. Το επόμενο στάδιο είναι να σηκωθεί drone ώστε να εξεταστεί όλο το εύρος της περιοχής όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σταθερότητα στο πεδίο και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των ανδρών που συνδράμουν στην επιχείρηση, θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία».

Σπεύδει ειδική ομάδα πυρηνικής βιολογικής χημικής άμυνας

Από τις Ένοπλες Δυνάμεις θα διατεθεί τμήμα του ΕΔΛΟ/ΠΒΧ (Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας) του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα.

Η μετακίνηση του τμήματος θα γίνει με ελικόπτερο CH-47D από τα Μέγαρα.

Επιπλέον, στην περιοχή έχουν μεταβεί δύο ομάδες Τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ.), δηλαδή πυροτεχνουργοί.

Αν και η αρχική εντύπωση ήταν ότι το αεροσκάφος μπορεί να μετέφερε διατριτικά βλήματα, τα οποία είναι άκρως τοξικά και ραδιολογικά, μετά τη συνέντευξη Τύπου του Σέρβου υπουργού Άμυνας, υπήρξε καθησυχασμός στις ελληνικές Αρχές.

Παρά ταύτα, αφού ολοκληρωθεί η εξέταση και η αξιολόγηση από την ειδική ομάδα, θα δοθεί το πράσινο φως για περαιτέρω έρευνες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/07/2022