Ελλάδα

Καβάλα: Επτά σοροί εντοπίστηκαν στα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους

17.07.2022 | 20:04 Eνσωμάτωση

Οι κάτοικοι στο Παλαιοχώρι Καβάλας βλέπουν στον ουρανό, πάνω από τα σπίτια τους, ένα φλεγόμενο αεροσκάφος. Είναι περίπου 23.00 το βράδυ του Σαββάτου (16/7).

Το αεροσκάφος χάνει συνεχώς ύψος. Με κομμένη την ανάσα όλοι παρακολουθούν τη μοιραία πτήση. Δευτερόλεπτα μετά το αεροσκάφος συντρίβεται στο έδαφος.

Κόλαση φωτιάς

Η νύχτα γίνεται μέρα από μια μεγάλη έκρηξη. Επικρατεί πανικός. Οι εκρήξεις συνεχίζονται ενώ ολόκληρη η περιοχή βυθίζεται στο σκοτάδι.

Η κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων είναι άμεση. Στην περιοχή σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις και ασθενοφόρο, ενώ η αστυνομία αποκλείει τον χώρο.

Κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να προσεγγίσουν τον χώρο για να βοηθήσουν. Άμεσα απομακρύνονται όλοι καθώς γίνεται γνωστή η πληροφορία ότι το αεροσκάφος μεταφέρει πολεμικό υλικό.

Μήνυμα από το 112 καλεί τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.

Για ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν την πυρκαγιά. Η επιχείρηση είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν διάσπαρτα βλήματα και συνεχείς εκρήξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εμπορικό αεροσκάφος επιβαίνουν 8 άτομα.

Εικόνες σοκ

Με το πρώτο φως της ημέρας, τα σωστικά συνεργεία καταφέρνουν και προσεγγίζουν τον χώρο. Όπως φαίνεται από ψηλά, το αεροσκάφος έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ είναι εμφανή τα σημάδια στο έδαφος από την πρόσκρουση. Οι ελπίδες για το 8μελες πλήρωμα «σβήνουν».

Τα σωστικά συνεργεία απομακρύνονται άμεσα καθώς μια έντονη οσμή δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν το έργο τους. Οι πληροφορίες που παίρνουν οι Αρχές για τους 12 τόνους πολεμικού υλικού που κουβαλούσε το αεροσκάφος είναι λίγες. Στο σημείο φτάνουν πυροτεχνουργοί του στρατού και ειδικοί στα πυρομαχικά.

Το μοιραίο αεροσκάφος, ουκρανικής εταιρείας, είχε ναυλωθεί από τη Σερβία για τη μεταφορά πολεμικού υλικού προς το Μπαλάντες.

Η πορεία του αεροσκάφους

Το Antonov, φορτωμένο με 12 τόνους πυρομαχικών, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Νις στις 22.40. Λίγη ώρα μετά, ο κυβερνήτης επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου στην Χρυσούπολη της Καβάλας δηλώνοντας ότι ο 4ος κινητήρας του αεροσκάφους έχει πάρει φωτιά και ζητά άμεση προσγείωση.

Το Antonov πραγματοποιεί μια αριστερή στροφή πάνω από τη θάλασσα και κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο. Χάνει συνεχώς ύψος, με τον κυβερνήτη να δηλώνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είναι η τελευταία φορά που επικοινωνεί με τον πύργο ελέγχου.

Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη και τα ειδικά συνεργεία του στρατού ερευνούν εξονυχιστικά τον χώρο και μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα μπορέσουν να προσεγγίσουν το σημείο τα σωστικά συνεργεία.

Ήδη στην περιοχή βρίσκεται και ειδικό κλιμάκιο που θα διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος ενώ ο εισαγγελέας του Αέριου Πάγου παρέγγειλε οι έρευνες και οι ανακρίσεις να εποπτεύονται από τον εισαγγελέα Εφετών Θράκης.

Εντοπίστηκαν επτά σοροί

Όπως έχει γίνει γνωστό και σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση οι οκτώ που επέβαιναν στα αεροσκάφος θεωρούνται νεκροί, ενώ επτά σοροί έχουν εντοπιστεί και τρεις έχουν ήδη ανασυρθεί, ενώ αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας προσωπικό του Στρατού και 30 πυροσβέστες θα διαμορφώσουν οδούς ασφαλούς διέλευσης για τη μεταφορά και την απολύμανση των σορών.

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι πως παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι περισσότερες σοροί βρέθηκαν διαμελισμένες και μία μάλιστα βρέθηκε απανθρακωμένη, υπήρξε και μία που βρέθηκε άθικτη.

Πρόκειται για την πρώτη σορό που βρέθηκε και απομακρύνθηκε από το σημείο της τραγωδίας και ο λόγος που ήταν άθικτη είναι πως εκτιμάται ότι κατά την πρώτη πρόσκρουση εκτοξεύθηκε μακριά από το αεροσκάφος.

Παράλληλα, εικάζεται ότι εντοπίστηκε και το ένα μαύρο κουτί του αεροσκάφους, το οποίο αναμένεται να δώσει απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας. Μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα και φωτογραφία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/07/2022