Υγεία

Κορωνοϊός: Η μάχη με το «long covid» και η επιστροφή στην κανονικότητα

10.07.2022 | 20:20 Eνσωμάτωση

Κυριακή πρωί στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Γυναίκες που νόσησαν με κορωνοϊό και η νόσος τους άφησε long covid, δηλαδή επικίνδυνα και ασυνήθιστα συμπτώματα τρεις μήνες μετά τη νόσησης κάνουν ειδικές ασκήσεις αναπνοής και διαφράγματος, για να βελτιώσουν την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Η Ιρένε Μαραντέϊ, κόρη της Ρόζιτας Σώκου μπήκε στο νοσοκομείο το περασμένο Δεκέμβρη μαζί με τη μητέρα της, που δεν άντεξε πέθανε από κορωνοϊό. Η Ιρένε έμεινε στο νοσοκομείο 4 μήνες. Διασωληνώθηκε, νοσηλεύτηκε σε κέντρο αποκατάστασης και κατάφερε να νικήσει την ασθένεια, όχι όμως το long covid.

«Ένα μήνα σε κέντρο αποκατάστασης για να μάθω να περπατάω και να χρησιμοποιώ τα χέρια μου και τη φωνή μου ακόμη δεν έχει βελτιωθεί, εδώ βλέπω τώρα βελτίωση» δήλωσε η ασθενής με long covid, Ιρεν Μαραντέϊ.

Η 37χρονη Μάρθα Κατσαρού διδάκτορας βιοχημείας, μητέρα ενός παιδιού και ασθενής με long covid ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου συλλόγου της Ελληνικής Ένωσης Ασθενών με long covid.

Αν και βίωσε τον κορωνοϊό με ήπια συμπτώματα τον Οκτώβριο του ’20, ακόμη ταλαιπωρείται. «Επέστρεψα στην εργασία μου και στις 25 ημέρες ξεκίνησαν τα συμπτώματα, πυρετός, κόπωση και βγήκαν και άλλα πράγματα» σημείωσε η κυρία Κατσαρού. Η λέξη «κόπωση» δεν μπορεί να περιγράψει αυτό που νιώθει στην καθημερινότητά της η Μάρθα Κατσαρού.

Το Εθνικό Θέατρο δίνει πνοή στους ασθενείς με long covid

Tο σύνδρομο long covid είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία καθώς σύμφωνα με μελέτες το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν με κορωνοϊό θα αντιμετωπίσουν long covid, δηλαδή 1 στους 5 θα παρουσιάσει υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Είναι άνθρωποι που νόσησαν με κορωνοϊό και για μήνες δεν μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους. Προχωρούν μπροστά, με τη βοήθεια της επιστήμης και τη πολύτιμη αρωγή του εθνικού θέατρου που δίνει πνοή στη πνοή τους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/07/2022