Ελλάδα

Κορωνοϊός: Η πρόκληση του «long covid»

09.07.2022 | 20:02 Eνσωμάτωση

O κορωνοϊός κάποια στιγμή θα αποτελέσει παρελθόν, το long covid όμως θα παραμείνει και αποτελεί τη νέα μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες.

O κορωνοϊός κάποια στιγμή θα αποτελέσει παρελθόν, το long covid όμως οι μακροχρόνιες δηλαδή επιπλοκές που αφήνει πίσω σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών θα παραμείνει και αποτελεί τη νέα μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες. Το long covid επηρεάζει τους ασθενείς που μπήκαν στο νοσοκομείο με κορωνοϊό νόσησαν βαριά.

«Αυτοί οι άνθρωποι βγαίνοντας από το νοσοκομείο χρειάζονται παρακολούθηση από μια ομάδα ειδικών πνευμονολόγοι πιθανόν καρδιολόγοι φυσικοθεραπευτές ψυχολόγοι, διατροφολόγοι. Δηλαδή ένας άνθρωπος που έμεινε στη ΜΕΘ για αρκετές εβδομάδες βγήκε από το νοσοκομείο με χιλιάδες προβλήματα τα οποία είναι και ψυχολογικά και λειτουργικά και οργανικά», δήλωσε ο διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο καθηγητής Γουργουλιάνης.

Με την προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό στις αποσκευές τους, αναχωρούν οι εκδρομείς του Ιουλίου για τις διακοπές τους.

Με τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες να παρουσιάζουν τεράστια αύξηση και την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα να μην παρουσιάζει βελτίωση, η τέταρτη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη τόνισε στο ΜΕΓΚΑ ο καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγής Γαλιατσάτος.

Για το νέο εμβόλιο mRNA που αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, ο καθηγητής τόνισε πως θα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις νέες υπομεταλλάξεις της Όμικρον αλλά και να προσφέρει ανοσία στην Covid-19.

Σήμερα καταγράφηκαν στη χώρα 22.109 κρούσματα, εκ των οποίων 3.895 είναι επαναλοιμώξεις, 23 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τις επιπλοκές της νόσου 101 είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς.

Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο πως πρέπει να τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και η χρήση μάσκας σε μέρη όπου επικρατεί συνωστισμός.

Συμπτώματα long covid

Τα συμπτώματα είναι υπερβολική κόπωση και μυϊκούς πόνους, απώλεια γεύσης και όσφρησης- κυρίως στις γυναίκες-, επιβάρυνση στη ψυχική κόπωση που συνεχίζει ακόμη κι ένα χρόνο μετά

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/07/2022