Κόσμος

Σίνζο Άμπε: Ανέτοιμοι και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό οι αστυνομικοί της συνοδείας του

09.07.2022 | 20:14 Eνσωμάτωση

Απίστευτο το κίνητρο της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας από άντρα ο οποίος θεωρούσε ότι ο Σίνζο Άμπε ήταν μέλος θρησκευτικής οργάνωσης που κατέστρεψε τη μητέρα του.

Έκπληκτοι και απολύτως ανέτοιμοι να προστατέψουν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας δείχνουν οι αστυνομικοί την ώρα που ο Σίνζο Άμπε δέχεται τα πυρά του δολοφόνου του.

Ο δράστης πυροβολεί και εκείνοι σκύβουν αφήνοντας τον εκτεθειμένο, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψης του στη ζώνη ενός εκ των αστυνομικών διακρίνεται μια παλιά θήκη με ένα πολύ μικρό πιστόλι, εξοπλισμός απολύτως ακατάλληλος για την πιθανότητα ένοπλης επίθεσης, επισημαίνουν ειδικοί.

Με μια άκρως συναισθηματική δήλωση του ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης Νάρα παραδέχθηκε ότι τα μέτρα προστασίας δεν ήταν επαρκή.

«Αναμφισβήτητα υπήρξαν προβλήματα με την ασφάλεια. Νιώθω το βάρος της ευθύνης μου» τόνισε ο αστυνομικός διευθυντής της πόλης Νάρα, Τομοάκι Ονιζούκα.

Ο Γιαμαγκάμι Τετσούγια φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι σκόπευε να σκοτώσει τον Σίνζο Άμπε με εκρηκτικά όμως τελικά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το αυτοσχέδιο όπλο. Κατά την έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν πολλά παρόμοια όπλα τα οποία κατασκεύασε ο ίδιος χρησιμοποιώντας μεταλλικούς σωλήνες, μονωτική ταινία και μπαταρία στο κάτω μέρος για να πυροδοτεί τα αυτοσχέδια βλήματα.

«Ο ύποπτος ομολόγησε την πράξη. Είπε ότι είναι εναντίον μιας οργάνωσης και πίστευε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε ήταν μέλος της. Δεν θέλουμε να μπούμε σε λεπτομέρειες» σημείωσε ο αστυνομικός Καζουχίσα Γιαμαμούρα.

Ο πρώην πεζοναύτης φαίνεται πως προετοιμαζόταν να δολοφονήσει τον πρώην πρωθυπουργό για πολύ καιρό καθώς είχε βρεθεί και σε άλλες πόλεις όπου εμφανίστηκε ο Άμπε καθώς πίστευε πως η συγκεκριμένη οργάνωση ήταν η αιτία για την οικονομική κατάρρευση της μητέρας του.

Ως απόμακρο τον περιγράφει μια για γειτόνισσα του που τον συνάντησε δύο μέρες πριν από την επίθεση. «Έδειχνε πολύ νευρικός. Κατάλαβα ότι δεν ήθελε να μιλήσει σε κανέναν. Τώρα που το σκέφτομαι, εκείνη τη στιγμή έδειχνε πως κάτι τον ενοχλούσε» υπογράμμισε.

Η σορός του Άμπε μεταφέρθηκε στο σπίτι του στο Τόκιο όπου θα γίνει η κηδεία του την ερχόμενη Τρίτη.

Παρά το σοκ από τη δολοφονία του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της Ιαπωνίας, οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του κοινοβουλίου θα διεξαχθούν αύριο όπως έχει προγραμματιστεί.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/07/2022