Πολιτική

Θεσσαλονίκη: Ενημερώνει για τις τουρκικές προκλήσεις τους ηγέτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

10.06.2022 | 20:11 Eνσωμάτωση

Στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιείται μία κρίσιμη Σύνοδος για τις προοπτικές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων.

Την ώρα που η τουρκική ηγεσία επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου ντελίριο προκλητικότητας και αναθεωρητισμού κατά της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη υποδέχεται σειρά ηγετών αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου.

«Θα είναι μαζί μας και ο Γερμανός καγκελάριος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα είναι μια ευκαιρία να επαναλάβουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και ο ρόλος της Βόρειας Ελλάδας, πως είμαστε πρωταγωνιστές σε όλα όσα γίνονται στα Βαλκάνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όλαφ Σολτς και Σαρλ Μισέλ με την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη ενημερώνονται σε πρώτο χρόνο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τουρκικές απειλές και τη συμπεριφορά Ερντογάν στην Σμύρνη.

«Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες».

Η Ελλάδα απέναντι στην πλειοδοσία του τουρκικού εθνικισμού απαντά με την γλώσσα της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου διαμηνύει η Αθήνα στην τουρκική ηγεσία.

«Αυτό που έχει σημασία για την Ευρώπη για τον κόσμο είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Νομίζω ότι αυτό το μεγάλο δίδαγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.

Την ίδια στιγμή, το πολιτικό σύστημα εκπέμπει μηνύματα ενότητας απέναντι στις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά στον Ταγίπ Ερντογάν με ένα tweet στην τουρκική γλώσσα.

«Η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Ας σταματήσουν λοιπόν οι προκλήσεις και ας επιστρέψουμε στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η απάντηση στην οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, δεν είναι ο εθνικισμός» έγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η παραβατικότητα δε θα υπερισχύσει του διεθνούς δικαίου. Η ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι εθνικό μας καθήκον να παλέψουμε για μία συνολική ευρωπαϊκή απάντηση», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε: «Λένε “βρείτε τα”, αυτοί που δεν αναγνωρίζουν κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα, αλλά μόνο λέει “ΝΑΤΟικό έδαφος”, “ΝΑΤΟϊκές θάλασσες” και τώρα σπρώχνουν σε επικίνδυνες διευθετήσεις».

Μήνυμα Κομισιόν στην Άγκυρα

«Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο.

Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε στο MEGA πως «η Τουρκία υπό την ηγεσία του Ερντογάν γίνεται κάθε μέρα ολοένα και λιγότερο ευρωπαϊκή χώρα. Με το να λες ότι αγνοείς τον πρωθυπουργό ενός άλλου κράτους, σημαίνει ότι δεν σέβεσαι τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στην ΕΕ δεν νοείται να υπάρξει χώρα που θα πει δεν μιλάω με μια άλλη χώρα».

«Ο Ερντογάν υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του και αυτό το βλέπουν όλοι οι Ευρωπαίοι» συμπλήρωσε.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/06/2022