Κόσμος

Βλαντιμίρ Πούτιν: Θεωρεί ότι είναι συνεχιστής του Μεγάλου Πέτρου

10.06.2022 | 20:34 Eνσωμάτωση

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στην ανατολική Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν κρύβει ότι βλέπει τον εαυτό του ως συνεχιστή του έργου του Μεγάλου Πέτρου, που ανέδειξε σε ευρωπαϊκή δύναμη τη Ρωσία πριν από τρεις αιώνες.

«Ο Μέγας Πέτρος αγωνίστηκε στο Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια. Υπήρξε η εντύπωση ότι πολεμώντας τους Σουηδούς κατακτούσε εδάφη. Όμως δεν τα κατέκτησε, τα ανέκτησε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο τσάρος Πέτρος ο A εκδίωξε τους Σουηδούς από τις σημερινές Δημοκρατίες της Βαλτικής ενώ φιλοδοξούσε να διαλύσει το Χανάτο της Κριμαίας και να εκδιώξει τους Οθωμανούς από τα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που κατάφερε δεκαετίες αργότερα η Μεγάλη Αικατερίνη.

Βέβαια, ο Μέγας Πέτρος είχε ανοίξει τη Ρωσία στην Ευρώπη, ενώ ο Πούτιν με την εισβολή στην Ουκρανία μάλλον γκρεμίζει γέφυρες.

Εν τω μεταξύ η φερόμενη σύντροφος του Πούτιν, η Ρωσίδα Ολυμπιονίκης Αλίνα Καμπάεβα, εμφανίστηκε στο θέρετρο του Σότσι και έδωσε συμβουλές σε αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής.

«Μην τα παρατάτε, να παραμένετε προσηλωμένες στο στόχο σας, να μη χάνετε το κουράγιο σας. Είστε όλες πρωταθλήτριες, πάτε πολύ καλά γιατί δουλεύετε πολύ», είπε η Αλίνα Καμπάεβα.

Δυτικά μέσα επιμένουν ότι Καμπάεβα και Πούτιν έχουν αποκτήσει παιδιά. Οι βρετανικές αρχές της επέβαλαν κυρώσεις τον περασμένο μήνα με το σκεπτικό ότι ανήκει στον στενό κύκλο του Πούτιν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/06/2022