Πολιτική

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα – Η απάντηση της Τουρκίας

08.06.2022 | 20:06 Eνσωμάτωση

Με έκθεση που στοχεύει στην επιθετικότητα της Τουρκίας και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα παίρνει θέση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η τελευταία έκθεση που ψήφισαν ευρωβουλευτές αποτελεί ολομέτωπη καταδίκη απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν και μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Συνεχής οπισθοδρόμηση

Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τη διαρκή νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στην κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους δικηγόρους και τους δημοσιογράφους, καλώντας την Επιτροπή να παράσχει επαρκή στήριξη προς τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία κάνει βήματα πίσω και η επιδείνωση της κατάστασης είναι προφανής με την κατάφωρη παραβίαση βασικών αρχών που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το θεσμικό όργανο υπεράσπισης των ευρωπαϊκών και οικουμενικών αρχών και δικαιωμάτων.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο στο μεσοδιάστημα από την τελευταία έκθεση του ΕΚ για την Τουρκία, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και εκφράζουν τη λύπη τους για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή.

Εκνευρισμός υπάρχει και στην Κομισιόν, με ανώτατους αξιωματούχους να σημειώνουν πως ο Ερντογάν κινείται όπως ο Πούτιν.

Κοινοτικές πηγές επιμένουν ότι η Τουρκιά δεν μπορεί να εκβιάσει την Ελλάδα υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικός εταίρος στο θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας με τη μεταφορά σιδήρων από την Ουκρανία.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του Ευρωκοινοβουλίου

Με μία οργισμένη ανακοίνωση απαντά η Τουρκία στην έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της χώρας που εγκρίθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η Άγκυρα απορρίπτει ως μη ρεαλιστικές τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκφράζονται στην έκθεση, υποστηρίζοντας ότι αγνοούν την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση.

Χαρακτηρίζει δε «αβάσιμες» τις απόψεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση και αναφέρονται στην κατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενώ υπογραμμίζει ότι «οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν ωφελούν».

Αντιστροφή της πραγματικότητας επιχειρούν τα τουρκικά ΜΜΕ

Σε ένα συντονισμένο «πόλεμο προπαγάνδας» βάζοντας στο στόχαστρο την Αθήνα προχωρά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτό τον «πόλεμο» αξιοποιεί ταυτόχρονα τόσο τους υπουργούς του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, τον κυβερνητικό του εταίρο, Ντεβλέτ Μπαχτσελί αλλά και τα ΜΜΕ, εντείνοντας το εκρηκτικό κλίμα και στοχεύοντας παράλληλα στον αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης.

Σε αυτό το παιχνίδι του Τούρκου προέδρου, στόχος είναι η Αθήνα να παρουσιαστεί ως η πλευρά που φέρει την πλήρη ευθύνη για την ένταση, με την Άγκυρα να εμφανίζεται ως ο «αμυνόμενος».

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Cumhuriyet δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «βήμα από την Ελλάδα για αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο: Εκδόθηκε Navtex». Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην ελληνική NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πέριξ των νησιών Ρόδο, Κάρπαθο και Καστελόριζο τη στιγμή που «η πολιτική ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες».

Η ελληνική κίνηση χαρακτηρίζεται ως έα πρόσθετο βήμα που θα «αυξήσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 08/06/2022