Ελλάδα

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σε Άνω Γλυφάδα, Πανόραμα Βούλας και Βάρη

05.06.2022 | 10:41 Eνσωμάτωση

Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για την κατάσταση που βρίσκεται η υπηρεσία αλλά και οι πυροσβέστες που συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στην Βούλα.

Ο κ. Αρτοποιός μίλησε για την κατάσταση των πυροσβεστών που πήγαν στο νοσκομείο, αλλά και την επιχείρηση κατάσβεσης.

«Η κατάσταση των πυροσβεστών δεν εμπνέει κάποια ανησυχία. Είχαμε μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά χθες το μεσημερι, η οποία λόγω του ισχυρού ανέμου δυστυχώς εξαπλώθηκε γρήγορα, και ο άνεμος είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την εξάπλωση μίας πυρκαγίας, και αντίστροφα, ο πολέμιος των πυροσβεστικών δυνάμεων. Το φάινόμενο είναι σε ύφεση αλλά είμαστε σε εγρήγορση. Έχουμε στο σημείο 283 πυροσβέστριες και πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 υδροφόρα οχήματα, ένα κινητό επιχειρησιακό κέντρο, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Μας προβλημάτισαν οι άνεμοι αλλά και το δύσβατο της περιοχής, θα είμαστε εκεί μέχρι να σβήσει η τελευταία σπίθα», ανέφερε αρχικά.

«Η επισημη θέση της πυροσβεστικής είναι ότι τα αίτια της έναρξης της πυρκαγιάς διερευνώνται από την Αρμόδια Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού. Υπάρχει προανάκριση σε εξέλιξη και δεν μπορεί να βγει κάτι στην επιφάνεια αυτή τη στιγμή. Έχουμε υλικές ζημιές και αναφορές για οχήματα όλα σε περιορισμένο βαθμό. Προς το παρόν γίνεται καταγραφή», πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάτος, μίλησε στο στο «Χαμογέλα και Πάλι!»  για την φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή, αλλά και τις ευθύνες που θα πρέπει να καταλογιστούν.

«Επιχειρούν τα αεροπλάνα και οι πυροσβέστες προκειμένου να μην γίνουν αναζωπυρώσεις. Χθες ξέφυγε η κατάσταση και είχαμε τα αποτελέσματα που είχαμε. Ο χώρος της ΑΔΜΗΕ δεν έχει καθαριστεί από όσο γνωρίζω. Υπήρξε μία υποτίμηση του περιστατικού. Επιχειρούσαν γύρω στα 100 οχήματα, και πολλά σπίτια σώθηκαν με την βοήθεια των εθελοντών αλλά και των δεξαμενών που υπάρχουν και έπαιρναν άμεσα νερό. Θα είχαμε πολλά σπίτια καμένα εάν δεν είχαμε συνδυασμό δυνάμεων. Δύο άνθρωποι συνταξιούχοι δεν έφυγαν, και τους μεταφέραμε με το ΕΚΑΒ, είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που επιχειρούσαν χθες είναι αυτοί που έκαναν το προηγούμενο διάστημα 14 ασκήσεις ετοιμότητας. Πρέπει η πολιτεία να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους με υλικά για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Είναι δυνατόν να μην έχουν μάσκες οξυγόνου, κρανη και ειδικές στολές και να βασίζεται μόνο στους δήμους τους και αν έχουμε στον Δήμο αυτά τα υλικά. Πότε η πολιτεία θα αγκαλιάσει αυτούς τους ανθρώπους;»,πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντάτος.

Για τις αντιπυρικές ζώνες, είπε πως, «Όλα αυτά γίνονται εάν και μόνο εάν δώσει το πράσινο φως το δασαρχείο», δεν έχουμε αρμοδιότητα».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΔΔΗΕ, Κωνσταντίνος Μασούρας αναφέρθηκε στην ανακοίνωση ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό της ΔΕΔΔΗΕ.

«Υπάρχει σε εξέλιξη μία προανάκριση επομένως δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Από χθες μέχρι σήμερα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές. Υπάρχουν ζημιές και υπάρχουν καμένοι στύλοι, ωστόσο οι καταναλωτές έχουν ρεύμα», επεσήμανε.

Videos & Απoσπάσματα από Χαμογέλα και Πάλι! - 05/06/2022