Πολιτική

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή

12.05.2022 | 20:05 Eνσωμάτωση

Την ώρα πάντως που οι χώρες η μια μετά την άλλη οχυρώνονται μέσα σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο σύνθετο , η κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες έφερε σύγκρουση κορυφής στην Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου και τις βάσεις του θανάτου κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία και έλλειψη πατριωτισμού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταποδίδει τα βέλη κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι παραδίδεται άνευ όρων στις Αμερικανικές επιθυμίες .

Μητσοτάκης και Τσίπρας συγκρούστηκαν μετωπικά στη Βουλή και για την αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες με επιχειρήματα σαν να ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους.

«Η συμφωνία υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και συμπληρώνει για την κυβέρνηση ένα πλέγμα εθνικών συμμαχιών που αναβαθμίζουν τη θέση της Ελλάδας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που κάνετε μόνο μια χώρα δορυφόρος θα το έκανε» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Η κόντρα ήταν σε υψηλούς τόνους και για τα ελληνοτουρκικά.

«Ευτυχώς τα F35 η Τουρκία δεν θα τα πάρει ποτέ. Εσείς τι κάνατε για να αποτρέψετε να αποκτήσει η Τουρκία ένα υπερόπλο όπως τα F35» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ενώ τα έχετε δώσει όλα, η Τουρκία αξιώνει αγορά επιπλέον 40 F16 και εκσυγχρονισμό άλλων 80» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τουρκικά γεωτρύπανα

Στο μεταξύ το τουρκικό TRT μετέδωσε ότι το τέταρτο πλοίο-γεωτρύπανο της Άγκυρας αναμένεται να είναι έτοιμο για αποστολή στη Μεσόγειο στις αρχές Ιουλίου ενώ οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας αντιπαρατέθηκαν ακόμα και με αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Θυμίσατε τον Ανδρέα που έλεγε έξω οι βάσεις του θανάτου για να έρθει και να υπογράψει την παραμονή τους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Λες και με προσβάλει να λέτε ότι έχω ίδια στάση με Ανδρέα. Η προοδευτική παράταξη έχει ενιαία στάση σε αυτά» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον νέο Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνη ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής.

Στο Μαξίμου τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει την επόμενη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο ως ο ηγέτης μιας χώρας που αποτελεί δύναμη σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.

Ψήφιση αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Δέκα βουλευτές έχουν απομείνει να μιλήσουν μέχρι την ολοκλήρωση της ψήφισης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Βάσει των θέσεων που έχουν πάρει τα κόμματα, υπέρ θα ψηφίσει και το ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα θα καταψηφίσουν (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25, Ελληνική Λύση).

Ο ανώτατος αριθμός βουλευτών που μπορεί να αγγίξει η θετική ψήφος είναι περίπου 180.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/05/2022