Οικονομία

«Ηλεκτροπληξία» στα νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

12.05.2022 | 20:28 Eνσωμάτωση

Την ώρα που Μητσοτάκης και Τσίπρας στη Βουλή αντάλλασσαν πυρά για την ενεργειακή κρίση που απορρέει και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Gazprom έκλεινε και την στρόφιγγα του κεντρικού της αγωγού φυσικού αερίου προς την Πολωνία απαντώντας στις κυρώσεις της Δύσης στις οποίες συμμετέχει και η πολωνική EuRoPol GAZ.

Η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο στην παραγωγή ρεύματος έχει επιφέρει «ηλεκτροπληξία» στα νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή όμως από το πόρισμα της ΡΑΕ τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ρεύματος αποδεικνύονται άνθρακες, με τον πρόεδρο της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας να είναι κατηγορηματικός για το πότε θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος.

«Όσο οι τιμές του ΦΑ είναι 100 ευρώ μεγαβατώρα δε θα μπορεί να επανέλθει η τιμή στα επίπεδα που βρισκόταν».

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ για το 6μηνο Οκτωβρίου – Μαρτίου οι εταιρείες κατέγραψαν κέρδη στην παραγωγή ύψους 923 εκατ. € τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία εξανεμίστηκαν στη διαδικασία της προμήθειας του ηλεκτρικού ρεύματος, με τη ΔΕΗ να έχει τη μερίδα του λέοντος από τις εκπτώσεις που έφτασαν τα 335 εκατ. € και τα κλειστά τιμολόγια που έφτασαν στα 400 εκατ. €.

«Καμία εθνική προσπάθεια δεν είναι σε θέση να αμυνθεί πλήρως απέναντι στη λαίλαπα ενός πολέμου και ενός παγκόσμιου ενεργειακού σεισμού και όποιος σε αυτή την αίθουσα ισχυρίζεται ότι έχει ένα μαγικό ραβδί να κρατήσει τις τιμές του ρεύματος εκεί που ήταν το 2020 λέει ψέματα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ στέλνουν F-16 στην Τουρκία για να πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αυτό συμβαίνει. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης ήρθε εδώ, υπερασπίστηκε πέντε λεπτά τη συμφωνία και μετά άνοιξε άλλο φάκελο για την ακρίβεια εκεί που τα πάει καλά, ενώ σε αυτά τα πάει χειρότερα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερώτημα πάντως που δεν απαντήθηκε από τη ΡΑΕ είναι πόσα είναι τελικά τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/05/2022