Κόσμος

Σεργκέι Λαβρόφ: «Η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο»

30.04.2022 | 20:23 Eνσωμάτωση

Η Ρωσία αρνείται ότι απειλεί με τρίτο παγκόσμιο, όμως στη ρωσική τηλεόραση αναλυτές παρουσιάζουν σενάρια για επιθέσεις με πυρηνικά σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο, αντιθέτως, οι Δυτικοί επιμένουν να αναφέρονται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστήριξε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ, γιατί ακριβώς αυτό θα ήταν ακόμα ένα βήμα που θα μεγάλωνε αυτόν τον κίνδυνο. Δυστυχώς, το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι θεωρεί πως βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Όμως το πολεμικό κλίμα απέναντι στη Δύση καλλιεργούν αναλυτές στη ρωσική τηλεόραση, απειλώντας με πυρηνικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες:

– ‘Ενα χτύπημα με “Σαρμάτ” και τέλος. Τα βρετανικά νησιά θα εξαφανιστούν.

– Μα εμείς είμαστε σοβαροί άνθρωποι.

– Σοβαρά μιλάω.

Ο διηπειρωτικός πύραυλος Σαρμάτ μπορεί να μεταφέρει 10 ανεξάρτητες πυρηνικές κεφαλές και να αφανίσει με ένα χτύπημα μια περιοχή όσο το Τέξας ή η Γαλλία.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει την κλιμάκωση της ρητορικής για τα πυρηνικά όπλα και να πράξει το σωστό, να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη του στο Αλ Αραμπίγια ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για αποικιακή συμπεριφορά ακόμα και απέναντι σε χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, που επίσης έχουν πυρηνικά.

«Αυτοί οι άνθρωποι μας λένε ότι πρόκειται για μια μάχη μεταξύ δημοκρατιών και και απολυταρχιών. Τι είδους δημοκρατίες είναι αυτές που δεν δίνουν δεκάρα για τη δημοκρατία και τις διεθνείς σχέσεις; Λένε μόνο ότι “πρέπει να μας υπακούτε”. Δεν είναι καν απολυταρχίες, είναι δικτατορίες», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ έκανε ειδική αναφορά στις σχέσεις με την Τουρκία. «Είμαστε εταίροι και σεβόμαστε ο ένας τα συμφέροντα του άλλου», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/04/2022