Κόσμος

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Ρωσικό σφυροκόπημα σε Χάρκοβο και Ντονμπάς

30.04.2022 | 20:21 Eνσωμάτωση

Με νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να διασπάσει τις ουκρανικές δυνάμεις που προβάλουν σθεναρή αντίσταση. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν και το τελευταίο οχυρό των Ουκρανών στη Μαριούπολη, όπου είναι περικυκλωμένοι εκατοντάδες άμαχοι μαζί με το τάγμα Αζόφ.

Ο πόλεμος μαίνεται σε όλα τα μέτωπα της Ουκρανίας.

Εκτός από τα πυραυλικά χτυπήματα στο Κίεβο, οι σκληρότερες των μαχών γίνονται σήμερα στο Χάρκοβο αλλά και την κοιλάδα του Ντονμπάς.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πως το ηθικό των ρωσικών δυνάμεων είναι χαμηλό λόγω της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης.

«Με τις μάχες να συνεχίζονται στα ανατολικά και νότια της χώρας οι Ουκρανικές αρχές αναφέρουν πως υπάρχει αναδιάταξη και συγχώνευση μονάδων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ειδικά στο ανατολικό μέτωπο. Ως εκ τούτου θεωρούν πως υπάρχει πτώση του ηθικού στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Στο Νότο υπάρχει συνεχές και αδιάκοπο σφυροκόπημα από το ρωσικό πυροβολικό στην περιοχή της Ζαπορίγια ενώ στην περιοχή του Μικολάγιεφ έχουν εντοπιστεί αναγνωριστικές πτήσεις ρωσικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων» μεταδίδει ο απεσταλμένος ρεπόρτερ του MEGA, Μαρίνος Γκασιάμης.

Τα ρωσικά χτυπήματα φαίνεται πως δεν σταματούν ούτε στην Μαριούπολη. Το εργοστάσιο του Azovstal είναι το μοναδικό σημείο του μεγάλου λιμανιού της Αζοφικής θάλασσας που δεν έχει πέσει σε ρωσικά χέρια.

Παρά το γεγονός πως οι Ρώσοι έχουν εδώ και μία εβδομάδα ανακοινώσει πως ελέγχουν πλήρως τον αστικό ιστό της πόλης ο θάνατος είναι πανταχού παρόν… Ο Τσετσένος στρατιώτης κινηματογράφησε τον ίδιο του τον θάνατο όταν ενώ μαγνητοσκοπούσε την ομάδα του στο κέντρο της Μαριούπολης, χτυπήθηκε από ρουκέτα.

Στην Ιταλία, μακριά από την κόλαση της Μαριούπολης και του Αζοφστάλ, βρίσκεται η σύζυγος του διοικητή του τάγματος των Αζόφ, Κατερίνα Προκοπένκο, η οποία ζητά ανθρωπιστικό διάδρομο. Παρά τις 60 και πλέον ημέρες πολιορκίας ο επικεφαλής του Ουκρανικού τάγματος βρίσκει καθημερινά τρόπο να μαθαίνει νέα της.

«Βρίσκεται σε επαφή (ο Προκοπένκο) με το γραφείο του Προέδρου (Ζελένσκι), με τους στρατιώτες. Έτσι έχει την ευκαιρία να επικοινωνεί και μαζί μου» δήλωσε η Κατερίνα Προκοπένκο.

Οι Ρώσοι μπορεί να προχωρούν έστω και με μεγάλη δυσκολία στα ανατολικά της Ουκρανίας αλλά το Κίεβο λέει πως τα ουκρανικά στρατεύματα προχωρούν σταθερά στην ανακατάληψη περιοχών. Σε αυτό το βίντεο Ουκρανοί στρατιώτες υψώνουν την σημαία της χώρας τους στο κέντρο της Λοζοβάγια, στα ανατολικά.

Μετά τη νέα βοήθεια 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Γάλλος ομόλογός του σήμερα είπε πως το Παρίσι θα στείλει και άλλα όπλα στο Κίεβο.

Πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού

Νωρίτερα σημειώθηκε πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού και σύμφωνα με ουκρανικές πηγές το αεροδρόμιο έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Παράλληλα νέα επίθεση των Ρώσων βρίσκεται σε εξέλιξη στις περιοχές του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και του Ντονέτσκ, με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας να δηλώνει πως η Ουκρανία εκτιμά ότι η Μόσχα μπορεί να εκτοξεύσει 20 πυραύλους Καλίμπρ σε διαφορετικούς στόχους της χώρας.

Στα περίχωρα του Κιέβου ξεθάφτηκαν τρία πτώματα Ουκρανών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δείχνουν σημάδια βασανισμού.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/04/2022