Οικονομία

Μέσα στον Μάιο οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών

30.04.2022 | 19:50 Eνσωμάτωση

Θέμα χρόνου είναι πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει την παρέμβαση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να ξεφουσκώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος

«Θα ανακοινώσω τη δέσμη των προτάσεων μέσα στο Μάιο και, ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με τρόπο κοινωνικά δίκαιο τους συμπολίτες μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ήδη από το Σεπτέμβριο έχουν δοθεί ενισχύσεις 4 δις ευρώ αλλά με την ενεργειακή έκρηξη που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός τονίζει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης απέναντι στην ακρίβεια.

«Ένα πρόβλημα που θα διαρκέσει. Είναι κάτι που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και γι’ αυτό έχω προσωπικά αγωνιστεί να υπάρχει μια πανευρωπαϊκή απάντηση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο για τη μείωση του ρεύματος

Μεταξύ των προτάσεων που έχει καταθέσει στην Κομισιόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και ο ορισμός πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το εθνικό σχέδιο θα προβλέπει παρέμβαση στην χονδρική τιμή του ρεύματος με πλαφόν ώστε το κόστος πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα να το καλύπτει το κράτος.

Τον Απρίλιο η μέση χονδρική τιμή ήταν περίπου στα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα και με αυτήν την παρέμβαση η λιανική τιμή θα πέσει από τα 30 με 35 λεπτά ανά κιλοβατώρα στα 0,16 λεπτά ενώ το συνολικό κόστος για τους πρώτους μήνες υπολογίζεται στα 2 δις ευρώ.

«Οι πολίτες ξέρουν ότι στους λογαριασμούς τους πληρώνουν τη ρήτρα Μητσοτάκη και το πλιάτσικο των φίλων του. Και σύντομα θα του στείλουν πίσω τον λογαριασμό» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η λύση δεν είναι να ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τους υπέρογκους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που παραλαμβάνει ο ελληνικός λαός άλλα αύριο το πρωί να υπάρξει πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας στη χώρα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, επιβεβαιώσε πως δεν θα κόβεται το ρεύμα σε κανέναν συμπολίτη μας που δεν δύναται να πληρώσει το λογαριασμό του.

Σε αυτή τη συγκυρία η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/04/2022