Ελλάδα

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο: Οι τουρκικές προκλήσεις στην ατζέντα του πρωθυπουργού

29.04.2022 | 20:15 Eνσωμάτωση

Απάντηση και μέσα από την καρδιά των Ηνωμένων Πολιτειών θα δοθεί στην επιθετικότητα της Άγκυρας, καθώς ο πρωθυπουργός έλαβε ήδη πρόσκληση να μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στις ΗΠΑ, η οποία λόγω των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά αποκτά ιδιαίτερο βάρος και αυξημένη σημασία.

Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο θα έχει τη δυνατότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναδείξει στις Ηνωμένες Πολιτείες την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Τα ελληνοτουρκικά θα είναι στην ατζέντα του τόσο στην συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο όσο και στην ομιλία του την επόμενη ημέρα, Τρίτη 17 Μαΐου, στο Κογκρέσο όπου θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έλαβε πρόσκληση να μιλήσει.

«Τα τελευταία 40 χρόνια μόλις 70 φορές ξένοι ηγέτες είχαν την πρόσκληση αυτή» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του Εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά σύμφωνα με τους ειδικούς ίσως οφείλετε και στην δυσαρέσκεια της Τουρκίας για τις στενές σχέσεις Ελλάδας –ΗΠΑ.

«Ένας λόγος είναι ότι η ενόχληση των Τούρκων ως προς το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη προσκληθεί από τις ΗΠΑ. Παρότι λένε πόσο σημαντικός σύμμαχος είναι η Τουρκία, πόσο σημαντικό έργο κάνει κλπ δεν έχει προσκληθεί ακόμη ενώ ο Μητσοτάκης πηγαίνει στις ΗΠΑ και μάλιστα θα μιλήσει και ενώπιον του Κογκρέσου» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

Η Άγκυρα μετά από την έντονη αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προσπαθεί τώρα να κάνει το άσπρο μαύρο υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες πιλότοι ήταν αυτοί που προκάλεσαν την αντίδραση της.

«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας σε Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν. Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο έχει θέσει σε συναγερμό το ελληνικό πεντάγωνο και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χολούσι Ακάρ με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/04/2022