Ελλάδα

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Αυξάνεται το όριο ηλικίας στα 54 έτη – Νέο πλαίσιο από το υπουργείο Υγείας

29.04.2022 | 20:30 Eνσωμάτωση

Για όσους θέλουν να αποκτήσουν παιδάκι, το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο αυξάνει το όριο ηλικίας για εξωσωματική γονιμοποίηση. Έτσι μία γυναίκα θα μπορεί πλέον να μείνει έγκυος μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έως και την ηλικία των 54 ετών. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές και για την κατάψυξη ωαρίων.

Μητέρες και μετά τα 50. Η επιστήμη μπορεί και το υπουργείο Υγείας ανάβει το πράσινο φως στις γυναίκες που θέλουν να παρατείνουν την αναπαραγωγική τους ηλικία.

Με το νέο νομοσχέδιο αυξάνεται το όριο ηλικίας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από τα 50 στα 54 έτη. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή σχεδιάζουν για προσωπικούς λόγους να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, να προχωρήσουν στην κρυοσυντήρηση των ωαρίων τους χωρίς να απαιτείται πλέον αδεια συζύγου ούτε άδεια για τη χρήση τους και μετά απο διαζύγιο, όπως ισχύει τώρα.

Οι άντρες ειναι ελεύθεροι σύμφωνα με το νόμο να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση σπέρματος χωρίς να χρειάζεται η συγκατάθεση κανενός . Αντιθέτως οι γυναίκες μέχρι σήμερα για να καταψύξουν τα ωάρια τους έπρεπε να έχουν τη συγκατάθεση του συζύγου .

Το ευαίσθητο αυτό θέμα βρίσκει τον δρόμο για τη λύση του, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Με το ίδιο νομοσχεδιο διασφαλιζεται και η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν στην διαδικασία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/04/2022