Κόσμος

Άρχισε στο Φανάρι η τελετή παρασκευής και έψησης του Άγιου Μύρου

18.04.2022 | 13:24 Eνσωμάτωση

Όπως ορίζει η ορθόδοξη εκκλησιαστική τάξη, τη Μεγάλη Δευτέρα,, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως παρασκευάζει για όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες το Αγιο Μύρο, ίαμα πνεύματος, σώματος και ψυχής για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό.

Ο Καθαγιασμός του Αγίου Μύρου γίνεται κάθε 10 χρόνια . Το Άγιο Μύρο χρησιμοποιείται στην Oρθόδοξη Eκκλησία στη Βάπτιση και συμβολίζει τη μετάδοση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στους νεοφώτιστους ορθoδόξους.

Στον Καθαγιασμό του Άγιου Μύρου, αντιπρόσωποι των Εκκλησιών, παραλαμβάνουν την ποσότητα που αναλογεί στον καθένα για την κάλυψη των εκκλησιαστικών αναγκών, και αφορούν στις βαπτίσεις και στα εγκαίνια Εκκλησιών.

Ο Καθαγιασμός του Αγίου Μύρου είναι μία ακολουθία που τελείται κάθε 10 χρόνια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Τι περιλαμβάνει το Άγιο Μύρο

Άγιο Μύρο ονομάζεται ένα μείγμα λαδιού και 57 διαφορετικών φαρμακευτικών φυτών και αρωματικών ουσιών, το οποίο παρασκευάζεται κατ’ αρχαίο προνόμιο αποκλειστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάθε δέκα περίπου χρόνια, και κατόπιν αποστέλλεται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί κατά το μυστήριο του χρίσματος (μετά τη βάπτιση). Ονομάζεται και «έλαιον ευχαριστίας», «έλαιον χρίσεως», «χρίσμα ευχαριστίας», «χρίσμα επουράνιον».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/04/2022