Κόσμος

Σαγκάη: Μικρές ανάσες για 25 εκατ. πολίτες που βρίσκονται σε σκληρό lockdown

17.04.2022 | 20:31 Eνσωμάτωση

Μικρές ανάσες από την καραντίνα σε ορισμένες συνοικίες της Σαγκάης των 25 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι κινεζικές αρχές χαλάρωσαν το lockdown.

Μια βόλτα σε έρημους δρόμους είναι μια ανάσα, αλλά όχι για πολύ, όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του CNN.

«Σε κοινότητες όπως η δική μου, χωρίς κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες, μπορέσαμε να βγούμε από τα διαμερίσματά μας. Οι γείτονές μας πήραν μια γεύση σχετικής ελευθερίας, το ίδιο και τα κατοικίδια μας για να ξεμουδιάσουν, όμως πάντα στα όρια του συγκροτήματός μας. Μέχρι που φτάνει η ελευθερία μας; Μέχρι εδώ, μέχρι την κεντρική πύλη του συγκροτήματος που παραμένει διπλοκλειδωμένη επί ένα μήνα», αναφέρει ο ανταποκρίτής του CNN.

Μετά τις διαμαρτυρίες για τις ελλείψεις αγαθών καθώς και τα βίντεο με επεισόδια και λεηλασίες που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι άνοιξαν ακόμα 1.000 σουπερμάρκετ για να προμηθεύονται και να παραγγέλνουν οι κάτοικοι αναγκαία τρόφιμα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται σε κέντρα καραντίνας για τα οποία επίσης υπάρχουν καταγγελίες ότι είναι πρόχειρες κατασκευές που στάζουν όταν βρέχει. Περισσότερες από 40 πόλεις έχουν μπει σε ολική ή μερική καραντίνα, κυρίως στην ανατολική Κίνα.

Τα ράφια αδειάζουν καθώς οι πολίτες φοβούνται ότι γρήγορα να αναγκαστούν και αυτοί να κλειστούν στα σπίτια τους, λέει ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί σε ποιο βαθμό η κρίση οφείλεται σε υποπαραλλαγές της Όμικρον και σε ποιες. Όμως αξιωματούχοι άλλων περιφερειών κατηγορούν εκείνους στη Σαγκάη ότι έχασαν τον έλεγχο της κατάστασης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/04/2022