Κόσμος

Ουκρανία: Η τελική μάχη για τη Μαριούπολη – Σφοδρές συγκρούσεις

17.04.2022 | 20:25 Eνσωμάτωση

Συνεχίζονται οι μάχες στη Μαριούπολη μετά τη λήξη του ρωσικού τελεσίγραφου για την παράδοση των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ Ρώσοι αλεξιπτωτιστές ετοιμάζονται να εισβάλουν στην πόλη.

Η οβίδα που έφυγε από ρωσικό άρμα μάχης δεν είχε στόχο να σκοτώσει τις τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις που ακόμη υπερασπίζονται την Μαριούπολη.

Μέσα στα βλήματα υπάρχει η ρωσική πρόταση για παράδοση όσων έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο του Azovstal, αλλά και αναλυτικές οδηγίες για το πως θα το πράξουν.

Στο ρωσικό τελεσίγραφο και τον βομβαρδισμό παράδοσης, όσοι έχουν απομείνει να πολεμούν τους χιλιάδες Ρώσους εισβολείς, απάντησαν με πυρά και όχι με λευκή σημαία.

Τα ρωσικά Μέσα μετέδωσαν πλάνα από την πρόσφατη επιχείρηση στο άλλο εργοστάσιο της περιοχής, το Ίλιτς,  το οποίο έχει περάσει στον έλεγχό τους εδώ και κάποιες ώρες.

Οι μάχες διήρκησαν ώρες και οι απώλειες ήταν μεγάλες και για τις δύο πλευρές. Στο τέλος της μάχης, αναφέρουν οι Ρώσοι, εκατοντάδες Ουκρανοί παραδόθηκαν.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως όλος ο αστικός ιστός της Μαριούπολης είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων και πως πλέον όσοι αντιστέκονται θα εξοντωθούν.

Σήμερα μόνο τα ελάχιστα τετραγωνικά χιλιόμετρα του τεράστιου εργοστασίου Άζοφσταλ λογίζονται ως ουκρανική γη. Εντός του έχουν οχυρωθεί οι τελευταίες δυνάμεις των Ουκρανών. Οι Ρώσοι αναφέρουν πως μέσα στο εργοστάσιο σήμερα βρίσκονται περίπου 2.500 μαχητές μεταξύ αυτών και 400 ξένοι μισθοφόροι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως αν εξοντωθούν οι υπερασπιστές της Μαριούπολης θα «παγώσουν» άμεσα οι διπλωματικές συζητήσεις με τη Ρωσία και επανέλαβε πως το Κρεμλίνο δεν είναι καθόλου απίθανο να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής.

«Αυτό που εννοώ είναι πως πρέπει να το περιμένουμε από τους Ρώσους πως θα χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε όπλο. Και είμαι σίγουρος για αυτό, οποιοδήποτε όπλο, δεν είναι δυνατό να τους εμπιστευτούμε».

Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν πλέον τις περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας με τις ενισχύσεις τους να φτάνουν κυρίως από τη Λευκορωσία.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως συνολικά από την αρχή της ρωσικής εισβολής, περισσότεροι από 20.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Η Μόσχα από την πλευρά της ισχυρίζεται πως έχει εξουδετερώσει 23.000 Ουκρανούς, με το Κίεβο να μιλά για 3.000 δικές του απώλειες.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές εισβάλουν στην πόλη

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται επίσης σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Δε θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σήμερα

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η χώρα της και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις.

«Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε … για καταπαύσεις του πυρός και οδούς απομάκρυνσης αμάχων. Γι’ αυτό δυστυχώς δεν ανοίγουμε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους», έγραψε η Βερεστσούκ στο λογαριασμό της στο Telegram.

Η ίδια δήλωσε ακόμη πως οι ουκρανικές Αρχές ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων ουκρανών στρατιωτών από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν και πάλι το συντομότερο δυνατόν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι», πρόσθεσε.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/04/2022