Κόσμος

Ουκρανία: Δεν έχει τέλος το ανθρώπινο δράμα – Νέα φρικιαστικά ντοκουμέντα

10.04.2022 | 20:26 Eνσωμάτωση

Νέος ομαδικός τάφος με δεκάδες πτώματα αμάχων βρέθηκε χθες Σάββατο στο Μπουζόβα, χωριό κοντά στο Κίεβο που ανακτήθηκε προ ημερών από τον στρατό της Ουκρανίας.

Ομαδικοί τάφοι ανακαλύπτονται σχεδόν κάθε μέρα στα περίχωρα του Κιέβου, με τις εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου να αποτυπώνουν την φρίκη του πολέμου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι το χρέος είναι διπλό: να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων και να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου του ρωσικού στρατού.

Οι κάτοικοι στην Μπούτσα έχουν κάνει εκταφή των δικών τους ανθρώπων από τις αυλές και από τους ομαδικούς τάφους και έχουν έρθει στα κοιμητήρια του χωριού για να τους αποχαιρετίσουν όπως τους αξίζει.

Εκατοντάδες άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν για πάνω από έναν μήνα σε μεγάλο σκοτεινό υπόγειο, δίπλα σε παιδική χαρά που έγινε βάση των Ρώσων.

Περίπου 400 άτομα χρησιμοποιούσαν το υπόγειο ως καταφύγιο, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά, δυο βρέφη 10 μηνών αλλά και πολλοί ηλικιωμένοι. Όπως λένε, ήταν όμηροι στα χέρια των Ρώσων εισβολέων.

Οι κάτοικοι της πολυκατοικίας έμειναν στο υπόγειο, οι Ρώσοι είχαν κάνει στρατηγείο τα σπίτια τους. Για 30 ολόκληρες ημέρες ήταν με ελάχιστο φαγητό, χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό.

«Έμεινα εδώ από 24 Φεβρουαρίου και έφυγα την τελευταία ημέρα. Υπήρχε κάποιο φαγητό μέσα στο νηπιαγωγείο και χάρη σε αυτό επιζήσαμε. Αλλά όταν άρχισε φασαρία και πυροβολισμοί, μείναμε από φως και ρεύμα και από νερό».

Καθώς ο πόλεμος επικεντρώνεται στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ο Πούτιν ανέθεσε τη διοίκηση όλων των επιχειρήσεων στον στρατηγό Ντβόρνικοφ ο οποίος είχε ηγηθεί της περικύκλωσης των τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι της Συρίας το 2016.

Ο Μπόρις Τζόνσον που επισκέφθηκε το Κίεβο υποσχέθηκε νέα βοήθεια με τεθωρακισμένα και πυραυλικά συστήματα κατά πλοίων, προφανώς των ρωσικών, που επιβάλουν τον αποκλεισμό στη Μαύρη Θάλασσα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/04/2022