Πολιτική

Πολιτική «θύελλα» για την παρουσία μαχητή του τάγματος Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή

08.04.2022 | 13:20 Eνσωμάτωση

Πολιτική θύελλα ξεσήκωσε η παρέμβαση του μαχητή του τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή εν μέσω της ομιλίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα βίντεο με τις παρεμβάσεις, απροειδοποίητα, ελληνοουκρανών μελών του τάγματος Αζόφ κατά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στη Βουλή, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

«Τώρα είμαι ένας από εκείνους που υπερασπίζομαι τη γενέτειρά μου την Μαριούπολη, στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα, από τις γραμμές του τάγματος Αζόφ», είπε ο ένας από τους δύο μαχητές που μίλησαν.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις.

«Το βίντεο, που απεικονίζει απλούς πολίτες της Ουκρανίας ελληνικής καταγωγής, δύο στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, εκ των οποίων ο ένας είναι από το Τάγμα Αζόφ, δείχνει την απόλυτη θέληση να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και τον άμαχο πληθυσμό της Μαριούπολης και δεν έχει καμία σχέση με ναζιστικές πράξεις, τις οποίες οι Ρώσοι διαπράττουν στη γη μας και εναντίον του λαού μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό.

«Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή».

«Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι στην ομιλία του ανέφερε το σύνθημα των αγωνιστών της ελληνικής επανάστασης «Ελευθερία ή Θάνατος» για να ζητήσει βοήθεια για τις μαρτυρικές στιγμές που ζει η Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

«Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Αυτά τα λόγια αντικατοπτρίζουν τώρα όχι μόνο τον αγώνα μας ενάντια στην προσπάθεια της Ρωσίας να κατακτήσει την Ουκρανία. Αποτελούν ένα μέρος της ταυτότητάς σας που προέρχεται από τη δική μας Οδησσό».

Αναφέρθηκε και στη Φιλική Εταιρεία αλλά δεν είπε λέξη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ούτε στο ελληνικό κοινοβούλιο, ούτε αργότερα όταν μίλησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Μεγαλόνησο.

Όταν μάλιστα η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής έκανε σχετική αναφορά, συμπωματικά έπεσε η σύνδεση.

Κυβερνητικές πηγές λένε πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ζελένσκι στη Βουλή απουσίαζαν τρία κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αγγαρεία.

Κάνουν λόγο για εικόνα ντροπής για απόντες και παρόντες και κατηγορούν τις συγκεκριμένες φωνές ότι «πάτησαν» στα μηνύματα των μαχητών για να βρεθούν απέναντι, καθώς αυτό έψαχναν με κάθε τρόπο και ποτέ δεν απάντησαν αν είναι με την Ουκρανία ή με τον Πούτιν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/04/2022