Υγεία

Άλμπερτ Μπουρλά: Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια μπορεί να έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο

08.04.2022 | 13:02 Eνσωμάτωση

«Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο και από του χρόνου», τόνισε ο Άλμπερτ Μπουρλά.

«Δεν μπορούμε για όλες τις ασθένειες να δημιουργήσουμε εμβόλια με την mRNA τεχνολογία, αλλά αν οι προσπάθειες πετύχουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μπορεί να έχουμε εμβόλιο για τον καρκίνο και από του χρόνου θα αρχίσουμε να βλέπουμε εμβόλιο για άλλες ασθένειες».

Αυτό δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στο 7o Φόρουμ Δελφών.

Εμβόλια mRNA

Ο CEO της Pfizer τόνισε ότι στα δύο χρόνια πανδημίας μάθαμε πάρα πολλά. «Συγκεντρώσαμε εμπειρία δεκαετίας. Αυτό θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο για πολύ μεγάλες επιστημονικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας”, είπε, αναφερόμενος στην τεχνολογία mRNA. Εξήγησε ότι στον επιστημονικό τομέα τα πράγματα έχουν προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς, στις κλινικές έρευνες υπήρξαν τεράστιες αλλαγές και αυτό θέτει το ερώτημα “αν μπορέσαμε να το κάνουμε για την Covid γιατί όχι για τον καρκίνο ή άλλες ασθένειες;».

Ο κορωνοϊός

Εκτίμησε ότι πιθανότατα ο νέος κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί αλλά θα υπάρχει μαζί μας για τα επόμενα χρόνια. Εξαιρετικά λίγοι ιοί στην ανθρωπότητα έχουν εξαλειφθεί και αυτός δεν είναι από αυτούς, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σήμερα όμως έχουμε τα όπλα να τον αντιμετωπίσουμε και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω.

Εκτίμησε ότι μικρό ποσοστό από τους ανεμβολίαστους θα πειστεί να εμβολιαστεί, ενώ την 4η δόση δεν θα την κάνουν όλοι οι εμβολιασμένοι. Επομένως, πρόσθεσε, η προστασία θα είναι λιγότερη και επειδή τα μέτρα θα χαλαρώσουν σε μεγάλο βαθμό διότι η κοινωνία το ζητάει επιτακτικά, οι μολύνσεις θα είναι περισσότερες. Αυτή τη στιγμή όμως έχουμε θεραπεία που μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες, είπε ο κ. Μπουρλά.

Το ζητούμενο, είπε, είναι ένα εμβόλιο για την Covid-19, που να προστατεύει για ένα χρόνο. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σημείωσε εάν θα έρθει νέα μετάλλαξη και με ποιά χαρακτηριστικά. Εάν συνεχίσουμε με την “Όμικρον”, τα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας αυτή τη στιγμή  μας βοηθούν να πάρουμε τη ζωή μας πίσω προς το τέλος της χρονιάς.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/04/2022