Κόσμος

Ζελένσκι: «Ελευθερία ή Θάνατος λέμε κι εμείς» – Σκιά η ομιλία μελών του Αζόφ

07.04.2022 | 19:53 Eνσωμάτωση

Με το σύνθημα των αγωνιστών της ελληνικής επανάστασης ζήτησε βοήθεια ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι μιλώντας στο ελληνικό κοινοβούλιο για τις μαρτυρικές στιγμές που ζει η Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή.

«Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Αυτά τα λόγια αντικατοπτρίζουν τώρα όχι μόνο τον αγώνα μας ενάντια στην προσπάθεια της Ρωσίας να κατακτήσει την Ουκρανία. Αποτελούν ένα μέρος της ταυτότητάς σας που προέρχεται από τη δική μας Οδησσό», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι αναφορές του στην αρμονική συνύπαρξη Ουκρανών και Ελλήνων ομογενών στη Μαριούπολη, την Οδησσό και άλλες πόλεις ήταν συνεχείς ενώ μίλησε για μια νέα φιλική εταιρεία στην Ελλάδα που τώρα θα σώσει την Ουκρανία

«Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θα μπορούσε μια νέα φιλική εταιρεία να παλέψει για να σώσει και την Ουκρανία και τον ελληνισμό».

«Απέναντι στο αίμα και την αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με δραματικούς τόνους ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε την καταστροφή της Μαριούπολης λέγοντας ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα γίνουν οι Θερμοπύλες της εποχής μας. Ωστόσο δεν είπε κουβέντα για την Κύπρο, κάτι που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας. Ο ελληνισμός άλλωστε ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές ζώντας από καιρό τον ακρωτηριασμό της Κύπρου».

«Δεν χωρεί καμία δικαιολογία και αδράνεια. Σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανοί», έγραψε σε ανακοίνωσή της Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Σκιά» Αζόφ στην ομιλία Ζελένσκι

ΚΚΕ και Ελληνική Λύση δεν ήταν καν στην αίθουσα, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν όταν δύο ελληνοουκρανοί μέλη του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ πήραν απροειδοποίητα το λόγο.

«Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», έγραψε στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ», ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ζελένσκι Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή και διαδήλωσαν ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/04/2022