Ελλάδα

Εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη παρουσία του πρωθυπουργού

07.04.2022 | 20:40 Eνσωμάτωση

Ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα σε ολόκληρη την Ευρώπη δημιούργησαν τα «Ελληνικά Πετρέλαια» και υπολογίζεται ότι θα καλύψει 75 χιλιάδες νοικοκυριά.

Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» στην περιοχή της Κοζάνης, που αποτελεί έργο πνοής για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και σηματοδοτεί την ταχεία μετάβαση του Ομίλου ΕΛΠΕ σε νέες πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας, εγκαινιάστηκε από την Διοίκηση του Ομίλου και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αυτά τα οποία λέμε να τα κάνουμε και πράξη. Σε λιγότερο από ένα χρόνο από τότε που παρουσιάσαμε το σχέδιο έχουμε ενσωματώσει στη στρατηγική μας τη δέσμευση για να μειώσουμε κατά 50% το καθαρό αποτύπωμα σε εκπομπές διοξειδίου του, με αποτέλεσμα να είμαστε σήμερα μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον χώρο των ανανεώσιμων αν όχι η πιο γρήγορη στην Ελλάδα με νέα έργα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, Ανδρέας Σιάμισης.

Αποτελεί το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη με ισχύ που φτάνει στα 204,3 MW. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ετησίως ενέργεια 350 GWh, ενώ θα καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών εκπομπών. Η αποφυγή εκπομπής ανέρχεται σε 300.000 τόνους CO2.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα, υπόδειγμα της χώρας. Αξίζουν λοιπόν πραγματικά θερμά συγχαρητήρια. Στηρίξατε αυτή την πρωτοβουλία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στην περιοχή της Κοζάνης, δημιούργησε πάνω από 350 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, διατηρώντας δεκάδες από αυτές και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του.

«Πρόκειται για ένα υποδειγματικό πράσινο έργο που όπως είπε και ο κ. Σιάμισιης, ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Και αυτό δείχνει και τη δυναμική που μπορεί να έχει η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η κατασκευή του πάρκου ολοκληρώθηκε εντός του χρονοδιαγράμματος, παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 07/04/2022