Κόσμος

Ουκρανία: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τη θηριωδία του πολέμου

06.04.2022 | 18:24 Eνσωμάτωση

Ουκρανοί στρατιώτες καταγράφουν την φρίκη στους δρόμους του προαστίου του Κιέβου. Η Μπούτσα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο.

Οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον Ουκρανικών στόχων συνεχίζονται από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ενώ η παγκόσμια κοινωνική γνώμη είναι ακόμα σοκαρισμένη από τις θηριωδίες στην Μπούτσα.

Κάτοικοι του προαστίου περιγράφουν τις στιγμές που έζησαν στον ανταποκριτή του ABC News. Σκότωναν όλους τους άνδρες κάτω των 50.

«Ανάγκασαν όλους τους άνδρες να βγουν έξω και έλεγξαν τα έγγραφά τους. Εάν υπήρχε κάτι που δεν τους άρεσε τους σκότωσαν αμέσως», δήλωσε ένας κάτοικος της Μπούτσα.

Ο Μικόλα έθαψε τους φίλους του με τα ίδια του τα χέρια. Όσοι βρίσκονται στην περιοχή ερευνώντας για εγκλήματα πολέμου ακούν απίστευτα πράγματα.

«Έβγαζαν τον κόσμο από τα σπίτια τους. Τους έκαναν ανακρίσεις και μετά τους εκτελούσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ερευνητής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ρίτσαρντ Γουέιρ.

Οργή είναι ίσως το μόνο συναίσθημα που έχει μέσα του αυτός ο 21χρονος τραυματίας από την Μαριούπολη.

«Η μαμά μου πέθανε όταν εμένα μου συνέβη αυτό. Έχω κλάψει πολύ. Είμαι πιο ήρεμος τώρα», σχολίασε ένας 21χρονος τραυματίας από την Μαριούπολη.

Κρυβόταν μαζί με την μητέρα του στο μπάνιο του σπιτιού τούς όταν βομβαρδίστηκε το κτίριο που έμεναν. Η μητέρα του πέθανε και ο ίδιο έχει χάσει τα πόδια του.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Χάρκοβο

Ένα βίαιο βίντεο δίνεται στη δημοσιότητα από την περιοχή Ντνίμπρο. Ουκρανοί στρατιώτες καταγράφονται να συλλαμβάνουν και να χτυπούν βίαια επιβάτες ενός αυτοκινήτου.

Κατηγορούνται ότι έκαναν επιθέσεις εναντίον της Ουκρανικής πολιτοφυλακής.  Ο δήμαρχος του Ντνίμπρο επιβεβαιώνει τα γεγονότα αλλά και την αυθεντικότητα του βίντεο. Ο δήμαρχος του Χάρκοβο ανακοίνωσε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 16:00 σήμερα μέχρι τις 06:00 αύριο το πρωί.

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες της επίσης ισοπεδωμένης Μποροντιάνκα.  Άλλη μια πόλη φάντασμα στην Ουκρανία.

«Μέσα από το υπόγειο ακούγαμε τη γη να τρέμει. Κουνιόταν ολόκληρο το σπίτι μέχρι που χτυπήθηκε και αυτό. Είναι αδύνατον να σας το περιγράψω. Ήταν η απόλυτη φρίκη. Ζούσαμε εδώ και ήμασταν τυχεροί επειδή το χτύπημα έγινε 2-3 λεπτά αφότου κατεβήκαμε στο υπόγειο», επεσήμανε ο κάτοικος της Μποροντιανκα, Ολεξάντρ.

Πίσω στη Μαριούπολη όσοι έχουν μείνει ζωντανοί κάνουν ουρές για μια φρατζόλα ψωμί λίγα είδη πρώτης ανάγκης.

Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ οι κυρώσεις προς τη Ρωσία συνεχίζονται.

Τελευταία χώρα που προχώρησε σε απέλαση Ρώσων πρεσβευτών είναι η Ελλάδα χαρακτηρίζοντας ανεπιθύμητες προσωπικότητες 12 διπλωμάτες και την πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα να απαντά.

Ανακοίνωση ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα

«Από την πλευρά μας, εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. Επισημάναμε ότι αυτή η ενέργεια δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 06/04/2022