Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα η νέα πιο μεταδοτική παραλλαγή της «Όμικρον»

21.01.2022 | 19:54 Eνσωμάτωση

Δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας με τη νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον.

Πρόκειται για δύο ταξιδιώτες που ήρθαν στην Ελλάδα στις 13 Ιανουαρίου από την Αίγυπτο, εντοπίστηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχουν ιχνηλατηθει και βρίσκονται σε απομόνωση.

H υποπαραλλαγή BA.2 όπως είναι το επιστημονικό της όνομα, εντοπίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Βρετανοί επιστήμονες την ονόμασαν «stealth παραλλαγή» επισημαίνοντας τη δυσκολία στον εντοπισμό της που την καθιστά σχεδόν αόρατη. Αν και ακόμα η υποπαραλλαγη «Όμικρον 2» είναι υπό διερεύνηση, θεωρείται συγγενική με την Όμικρον και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία μεταδίδεται πιο εύκολα και τα συμπτώματα είναι πιο βαριά.

«Δε φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, τη νοσηρότητα ή τη μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς. Αλλά το ξέρουμε από τις αρχές Δεκεμβρίου», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 έχουν εντοπιστεί, εκτός από τη χώρα μας, στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι «είναι αρκετά νωρίς», καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας.

Μοναδική ασπίδα προστασίας τονίζουν σε κάθε τόνο οι επιστήμονες, είναι ο εμβολιασμός και δη με την αναμνηστική δόση.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/01/2022