Καιρός

Κακοκαιρία: Σε κλοιό ψύχους η χώρα – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

21.01.2022 | 20:25 Eνσωμάτωση

Χιόνια ακόμα και στα νότια προάστια της Αττικής αλλά και ίσως σε νησιά των Κυκλάδων φέρνει η κακοκαιρία «Ελπίς».

Κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι ο ισχυρός παγετός και οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα διατηρηθούν για πολλές ημέρες.

Άρχισε η επέλαση της κακοκαιρίας. Στην Φλώρινα το έστρωσε από νωρίς το πρωί με τη θερμοκρασία να δείχνει πέντε βαθμούς υπό το μηδέν.

Σε ετοιμότητα για τον χιονιά

Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να σαρώσει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες ακόμα και στην Αττική.

Πολιτική προστασία, περιφέρεια αλλά και δήμοι είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ενδεχομένως προκληθούν από την κακοκαιρία.

80 εκχιονιστικά μηχανήματα αναλαμβάνουν δράση με σκοπό να παραμείνει το οδικό δίκτυο ανοιχτό, ενώ και 250 άτομα θα βρίσκονται επί ποδός για να βοηθούν όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στη μάχη μπαίνουν από φέτος δύο νέα μηχανήματα που θα βοηθούν ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Οι δήμαρχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες.

«Πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις αυτό είναι σίγουρο, θα υπάρχει παγετός τις πρώτες πρωινές ώρες, αν υπάρξουν τα φαινόμενα που λένε, άρα καλό είναι και οι δημότες μας και όσοι έρθουν εδώ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Εμείς θα είμαστε παρόντες με αλάτι και σακιά αλάτι για να προμηθευτούν οι δημότες», λέει η Δήμητρα Κεχαγιά, δήμαρχος Πεντέλης.

Μηχανήματα του δήμου αφήνουν αλάτι στην πλατεία Πεντέλης με σκοπό να μπορούν εύκολα οι δημότες να το προμηθευτούν.

Φορώντας γάντια, με σακούλα και φτυάρι στο χέρι έρχονται οι κάτοικοι από νωρίς το πρωί να πάρουν το αλάτι.

«Είμαι χρόνια κάτοικος Πεντέλης και ξέρω τον καιρό εδώ. Δύσκολα».

Στον ΔΕΔΗΕ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες προκειμένου αν υπάρξουν προβλήματα με το ρεύμα αντίστοιχα της «Μήδειας», να μπορούν να επιλυθούν γρήγορα.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, από σήμερα θα έχουμε χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, εκτός της Θεσσαλονίκης που θα χιονίσει αλλά όχι μέσα στην πόλη.

Αύριο θα έχουμε χιόνι στα νότια της Θεσσαλίας και βροχές στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Θα έχουμε χιόνια κατά διαστήματα τα οποία θα φτάσουν μέχρι και τα βόρεια προάστια της Αττικής, με τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά.

Την Κυριακή θα χιονίσει στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο αλλά και στα ανατολικά και βόρεια της Αττικής ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα υπάρξει νέα υποτροπή του καιρού, με χιόνια και σε πεδινά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/01/2022