Κόσμος

Χωρίς «λευκό καπνό» η συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ

21.01.2022 | 20:40 Eνσωμάτωση

Ούτε η νέα έκτακτη διάσκεψη στη Γενεύη ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας φαίνεται να οδηγεί σε εκτόνωση την διαρκώς αυξανόμενη ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας.

Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν βρέθηκαν για ακόμη μία φορά τον τελευταίο μήνα, στο ουδέτερο έδαφος της Ελβετίας…

Η Ρωσική πλευρά εμφανίστηκε πιο ευδιάθετη στην διάσκεψη της Γενεύης από την σφιγμένη αμερικανική αλλά και πάλι χρυσή τομή στη ένταση στα σύνορα της Ουκρανίας δεν βρέθηκε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκαθάρισαν πως οι κυρώσεις σε οποιαδήποτε ρωσική κίνηση θα είναι πρωτόγνωρες. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν έκρυψε την ανησυχία του και για τις κοινές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε σήμερα στον Λουκασένκο δύο συστοιχίες S – 400.

«Οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί και στην Λευκορωσία, δίνουν την δυνατότητα στην Ρωσία, εάν το αποφασίσει ο Πρόεδρος Πούτιν να επιτεθούν στην Ουκρανία από το νότο, την ανατολή και τον Βορρά» υποστήριξε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ουσιαστικά είπε πως βρίσκεται στην Ελβετία μόνο για έναν λόγο… «Σε μία από τις δηλώσεις σας κατά την Ευρωπαϊκή σας περιοδεία αναφέρατε πως δεν αναμένετε λύση. Το ίδιο πιστεύουμε κι εμείς, αλλά περιμένουμε να μας δώσετε απαντήσεις στις προτάσεις μας» πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ.

Τελικώς οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως θα απαντήσουν γραπτώς, όπως ζητά η Μόσχα εδώ και έναν μήνα, αναφορικά με τις προθέσεις τους στην Ανατολική Ευρώπη μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μία κίνηση που αμερικανικά και ρωσικά μέσα μεταφράζουν ως υποχώρηση προς τον Πούτιν. H Μόσχα φαίνεται πάντως πως έχει τρόπο να αντεπεξέλθει στις απειλές κυρώσεων.

«Η Ρωσία έχει πάρει πολλά μαθήματα από την κατάσταση. Μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές κυρώσεις τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό, ξέρει πως θα το κάνει και έχει προηγμένες μεθόδους να τις αντιμετωπίσει και δεν υπάρχει μία σημαντική, άμεση στρατιωτική απειλή εκτός από τον στρατό της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο δημοσιογράφος του CNN Νικ Ρόμπερτσον.

Και οι νατοϊκές δυνάμεις φαίνεται πως επιταχύνουν τις στρατιωτικές τους προετοιμασίες. Η Ισπανία ανακοίνωσε πως τρεις φρεγάτες έχουν ξεκινήσει με προορισμό την Μαύρη Θάλασσα ενώ η Βρετανία συνεχίζει να στέλνει πολεμικό εξοπλισμό στον Ουκρανικό στρατό.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/01/2022