Οικονομία

Ακρίβεια – Τα καύσιμα βάζουν «φωτιά» στις τσέπες των καταναλωτών

12.01.2022 | 17:40 Eνσωμάτωση

Τις αυξήσεις «φωτιά» στο ηλεκτρικό ρεύμα πλαισιώνουν οι ανατιμήσεις στα σουπερμάρκετ και το κόστος των καυσίμων που λόγω καιρού προβληματίζει ακόμα περισσότερο.

Με την κακοκαιρία να χτυπάει το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, όλο και περισσότεροι ψάχνουν τρόπους για να ρίξουν το κόστος της θέρμανσης.

Κάποιοι με σόμπες και άλλοι με ηλεκτρικές κουβέρτες μέσα στις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης είναι μονόδρομος για μια σειρά από οικογένειες.

Οι συγκρίσεις δείχνουν τις διαστάσεις της ακρίβειας. Στο φυσικό αέριο από τα 18 ευρώ ανά μεγαβατόρα πριν από έναν χρόνο, η τιμή εκτοξεύτηκε στα 78 ευρώ, με τις τιμές του πετρελαίου να παραμένουν στα ύψη σε διεθνές επίπεδο καθώς από τα 54 δολάρια που στοίχιζε πέρυσι τέτοια εποχή το βαρέλι, πλέον πωλείται 30 δολάρια ακριβότερα, στα 84.

Επιπλέον χτύπημα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αναμένεται να δώσουν οι νέες αυξήσεις στα σουπερμάρκετ. Μια σειρά από ανατιμήσεις που βρίσκονται προ των πυλών και θα κυμαίνονται από 4 έως και 20% στα μπισκότα, το αλεύρι, τα ζυμαρικά, τα λάδια και τα είδη προσωπικής φροντίδας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, το καλάθι της νοικοκυράς αναμένεται να ακριβύνει μέσα στο 2022 κατά 3%.

Όλα αυτά, την ώρα που οι περισσότεροι προσπαθούν να συνέλθουν από τους λογαριασμούς ρεύματος που έφτασαν στα χέρια τους παραμονές των Χριστουγέννων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, νοικοκυριά και επιχειρηματίες απευθύνουν αλλεπάλληλα σήματα για βοήθεια στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που καλείται να φρενάρει την ακρίβεια.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 12/01/2022