Κόσμος

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Καζακστάν

08.01.2022 | 13:27 Eνσωμάτωση

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Καζακστάν πέντε ημέρες μετά τις διαδηλώσεις για τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου που πήραν τη μορφή αιματηρής εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος. Οι δυνάμεις ασφαλείας δήλωσαν ότι έχουν καταφέρει να ανακτήσουν τον έλεγχο στους δρόμους του Αλμάτι ενώ έχουν εντολή να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των διαδηλωτών.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία έχει έλθει αντιμέτωπη η προεδρία του Τοκάγεφ, με την αρχική οργή των πολιτών για την άνοδο των τιμών των καυσίμων να «επεκτείνεται» σε ευρύτερη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση για τη διαφθορά, τη φτώχεια και την ανεργία στην πλούσια σε πετρέλαιο πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Έως την 7η Ιανουαρίου, συνολικά 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί και 748 αριθμούν οι τραυματίες, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση που επικαλείται στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Κατά την ίδια πηγή, «26 ένοπλοι εγκληματίες» έχουν σκοτωθεί και άνω των 3.800 διαδηλωτών έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Τον πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας της χώρας, Καρίμ Μασίμοφ, και άλλους αξιωματούχους, ως υπόπτους για προδοσία συνέλαβαν οι Αρχές του Καζακστάν.

Η απόφαση για την επέμβαση του CSTO ήρθε, δε, ακριβώς τη στιγμή που η Ρωσία ετοιμάζεται να εισέλθει σε κρίσιμη διαπραγμάτευση τόσο σε διμερές επίπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στους κόλπους του ΝΑΤΟ, επί των εγγυήσεων ασφαλείας που επιδιώκει ενόσω συντηρεί την απειλή εισβολής στην Ουκρανία.

Συνεπώς η παρούσα αναταραχή είναι δυνητικά μία ιδιαίτερα ανεπιθύμητη απόσπαση της προσοχής για το Κρεμλίνο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/01/2022