Ελλάδα

«Βραχυκύκλωμα» στα διαγνωστικά κέντρα από την μεγάλη προσέλευση για τεστ

30.12.2021 | 19:57 Eνσωμάτωση

Οι πολίτες είναι έχουν τρομοκρατηθεί με αποτέλεσμα να περιμένουν ακόμη και 4 ώρες σχηματίζοντας ουρές έξω από διαγνωστικά κέντρα και δημόσιες δομές προκειμένου να κάνουν ένα τεστ, είτε γιατί αισθάνονται ότι έχουν συμπτώματα, είτε γιατί έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Προπαραμονή πρωτοχρονιάς και δεκάδες πολίτες σχηματίζουν ουρές έξω από το ΙΚΑ Καλλιθέας για να κάνουν μοριακό test για να διαπιστώσουν εάν είναι θετικοί ή αρνητικοί στον ιό.

Άλλοι γιατί έχουν συμπτώματα και άλλοι γιατί ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Κάποιοι χρειάστηκε να περιμένουν και πέντε ώρες. Στις ουρές για μοριακό τεστ βρεθηκαν και ολόκληρες οικογένειες.

Αντίστοιχη εικόνα και σε δημόσιες δομές όπου τις τελευταίες ημέρες γίνονται περισσότερα από 1.000 μοριακά τεστ την ημέρα.

Ουρές για ένα μοριακό

Στο κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας έγιναν χθες 992 μοριακά τεστ. Στο κέντρο Υγείας Ηλιούπολης 204, στη Ραφήνα 637, στο κέντρο Υγείας Πατησίων 182 και στο κέντρο Υγείας Αμαρουσιου 175.

H μεγάλη αύξηση των μοριακών τεστ έφερε και αύξηση του χρόνου παραλαβής των αποτελεσμάτων. Έτσι πλέον απαιτούνται 36 έως 48 ώρες για να διαπιστώσουν οι πολίτες εάν νοσούν.

Το κόστος των pcr σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κυμαίνεται από 40 έως 80 ευρώ, κάτι που σε περιπτώσεις οικογενειών αποτελεί δυσβάσταχτο έξοδο.

Νέα σύσταση: Μην κάνετε μοριακό τεστ μετά από θετικό rapid test

Με τις ατελείωτες ουρές που σχηματίζονται σε διάφορες γειτονιές της Ελλάδας για δωρεάν μοριακό τεστ PCR και με την Όμικρον να «καλπάζει» δίνοντας ιλιγγιώδεις αριθμούς κρουσμάτων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, συνέστησε μετά από θετικό rapid test να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας και να μην διενεργείται μοριακό.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το rapid test με ένα PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πηγαίνουν να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid με PCR» είπε αρχικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κ. Γκάγκα, η οποία είπε «πως δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid. Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/12/2021