Ελλάδα

Φαγητό, ποτό και καφές μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα και χωρίς μουσική

30.12.2021 | 20:15 Eνσωμάτωση

Βροχή όμως πέφτουν οι ακυρώσεις για το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν και σε εστιατόρια και σε ξενοδοχεία καθώς και εκεί θα ισχύσει το ωράριο έως τις 02:00 και χωρίς μουσική.

Μόλις το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, τα καταστήματα εστίασης θα κατεβάσουν απόψε ρολά. Από σήμερα και έως τις 16 Ιανουαρίου το ωράριο λειτουργίας τους περιορίζεται.

Για την χαριστική βολή κάνουν λόγο πολλοί επιχειρηματίες καθώς αυτές τις ημέρες περίμεναν να δουλέψουν.

Όπως λένε οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, η εορταστική περίοδος της Πρωτοχρονιάς χάθηκε.

Ρεβεγιόν στο σπίτι

Είναι πολλοί εκείνοι που ακυρώνουν τις κρατήσεις τους για το Πρωτοχρονιατικό ρεβεγιόν και προτιμούν ν’ αλλάξουν τον χρόνο στο σπίτι.

«Βουβό» ρεβεγιόν και στα ξενοδοχεία

Ακυρώσεις όμως υπάρχουν και για τα ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία. Κι εκεί το δείπνο της Πρωτοχρονιάς θα είναι χωρίς μουσική και αυστηρά έως τις 02:00.

Όλες αυτές τις ημέρες οι έλεγχοι για την τήρηση του ωραρίου και των υγειονομικών μέτρων αναμένονται σαρωτικοί.

Τα 6 νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων μετά τους νέους περιορισμούς

1.Ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική , κέντρα διασκέδασης κ.α. ). Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.

2.Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.

3.Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας) έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δεν επιτρέπεται να απολυθεί.

4.Σε όσες περιπτώσεις καθίσταται δυνατό από τη φύση της εργασίας (π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες), εφαρμόζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους. Η τοποθέτηση εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας προαναγγέλλεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ . Για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα ισχύσουν αυτά που ίσχυσαν σε προηγούμενες περιόδους εφαρμογής του.

5. Εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει εξειδίκευση μετά τις αναγκαίες συνεννοήσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

6. Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/12/2021