Υγεία

Σπάει όλα τα ρεκόρ η μεταδοτικότητα της Όμικρον – Εφιαλτικές εκτιμήσεις για τα κρούσματα

30.12.2021 | 16:45 Eνσωμάτωση

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος εκτιμά πως μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τα 100.000 ημερήσια κρούσματα, ενώ από την πλευρά του ο Γιώργος Παυλάκης θεωρεί πως τα μέτρα δεν είναι αρκετά, υπογραμμίζοντας με έμφαση: «Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο».

Οι επιστήμονες ανησυχούν και προβλέπουν αύξηση των κρουσμάτων με γεωμετρική πρόοδο.

«Ο μέσος όρος σήμερα είναι περίπου στο 12.100. Αυτή η τιμή, σε βάθος χρόνου, μπορεί να φτάσει σε αριθμούς 50.000 – 60.000 κρουσμάτων μέσο όρο. Τις επόμενες 10 μέρες μπορούμε να φτάσουμε στις 30.000 – 40.000 κρούσματα μέσο όρο. Δεν θα εκπλαγώ, δεν θα μου φανεί περίεργο, αν δούμε 50.000 κρούσματα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου» σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA.

Αν οι δυσοίωνες προβλέψεις επιβεβαιωθούν με την ανακοίνωση των σημερινών κρουσμάτων τα νέα κρούσματα μπορεί να ξεπεράσουν κατά πολύ τις τις 35.000.

«Τα δεδομένα έχουν αλλάξει δεν έχουμε 4.000 – 5.000 κρούσματα έχουμε 30.000 και πιθανόν να φτάσουν και 40.000 και 50.000» υπογράμμισε ο διευθυντής παθολογικής λοιμωξιολογικής κλινικής Χαράλαμπος Γώγος.

Η δυναμική του ιού σύμφωνα και με τα παραδείγματα των άλλων χωρών μπορεί να δώσει ακόμα και 100.000 κρούσματα. «Παντού βλέπετε οτι τα κρούσματα φτάνουν σε αυτά τα ιλιγγιώδη νούμερα» πρόσθεσε ο κ. Γώγος.

Ουρές για rapid test

Δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας προσέρχονται στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ και τα φαρμακεία για να υποβληθούν σε rapid test.

Ο πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ωστόσο προειδοποιεί ότι τα rapid δεν είναι αρκετά ευαίσθητα στον νέο ιό. «Είναι λιγότερο ευαίσθητα τα rapid test στον εντοπισμό της. Πρέπει να κάνουμε τα rapid και αν έχουμε συμπτώματα να αποφεύγουμε τις επαφές» τόνισε ο Αθανάσιος Δημόπουλος.

Πιστοποιητικό 7 μηνών

Ανεμβολίαστοι θα θεωρούνται στους 7 μήνες όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους να μην έχουν καμία ισχύ.

«Εξετάζουμε όσοι έχουν κάνει τις δυο δόσεις του εμβολίου και έχει παρέλθει 7μηνο και δεν έχουν προχωρήσει στην αναμνηστική δόση να λογίζονται ως ανεμβολίαστοι και έτσι να χάνουν όσα προνόμια υπάρχουν», τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως «αυτό έχει σχεδόν αποφασιστεί».

Η κατακόρυφη και ανεξέλεγκτη πλέον αύξηση των κρουσμάτων φέρνει ακόμα πιο κοντά την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. Από τους διασωληνωμένους που βρίσκονται στην εντατική, είναι λιγότεροι από 100 εμβολιασμένοι σε ένα άθροισμα γύρω στους 600. Εάν είχαν εμβολιαστεί αυτοί οι άνθρωποι δεν θα χρειαζόμασταν μέτρα… Θα πρότεινα την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ηλικιακές ομάδες, παρά επαγγελματικές κατηγορίες» πρόσθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρώτο βήμα της επέκτασης αναμένεται να είναι οι πολίτες άνω των 50 ετών.

Γαλλία: Δύο θετικοί κάθε δευτερόλεπτο

Τρομακτική είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη Γαλλία που οι δυσοίωνες προβλέψεις ήρθαν νωρίτερα από οτι υπολόγιζε η κυβέρνηση.

«Περισσότεροι από δύο άνθρωποι βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό κάθε δευτερόλεπτο» ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 30/12/2021