Κόσμος

«Καλπάζει» ο κορωνοϊός στην Ευρώπη – Με αυστηρά μέτρα κάνει ποδαρικό το 2022

28.12.2021 | 13:05 Eνσωμάτωση

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αυστηροποιούν τα περιοριστικά μέτρα με στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και μόνο καθήμενους πελάτες σε μπαρ και εστιατόρια αποφάσισε η κυβέρνηση της Γαλλίας, ενώ σε πολλά γερμανικά κρατίδια κλείνουν τα νυχτερινά κλαμπ και οι κινηματογράφοι. Αντίθετα, στην Αγγλία, όπου η νέα παραλλαγή "καλπάζει", ο Μπόρις Τζόνσον απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Χωρίς lockdown, όμως με πιο αυστηρά μέτρα θα ξεκινήσει το 2022 στη Γαλλία.

Από την ερχόμενη Δευτέρα η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους στα κέντρα των πόλεων ενώ η τηλεργασία γίνεται υποχρεωτική για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Στις συναυλίες οι θαμώνες θα παραμένουν καθιστοί, όπως και οι πελάτες στα εστιατόρια και τα μπαρ.

Από τις 15 Ιανουαρίου το υγειονομικό πάσο αναμένεται να ισχύει μόνο για τους εμβολιασμένους.

Γερμανία

Αυστηρότερα μέτρα θα ισχύσουν την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους και στη Γερμανία.

Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις απαγορεύτηκαν σε πολλές περιοχές ενώ σε άλλες ο κανόνας είναι μέχρι 10 άτομα, όλοι τους εμβολιασμένοι και νοσήσαντες. Γυμναστήρια, κολυμβητήρια, νυχτερινά κλαμπ και κινηματογράφοι κλείνουν σε πολλά κρατίδια ενώ οι εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα την Πρωτοχρονιά απαγορεύτηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Βρετανία

Κανένα νέο μέτρο στην Αγγλία, όπου χθες καταγράφηκε σχεδόν το σύνολο των 98.500 νέων κρουσμάτων, δεν προτίθεται να λάβει η βρετανική κυβέρνηση μέχρι την Πρωτοχρονιά, παρά την ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον.

Αντίθετα, σε Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία οι δρόμοι άδειασαν μετά την επιβολή περιορισμών στις συναθροίσεις και στον αριθμό των πελατών στα εμπορικά καταστήματα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το χάος που προκαλεί στις αερομεταφορές η μετάλλαξη Όμικρον. Ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι πρότεινε την εισαγωγή υποχρέωσης εμβολιασμού για τους επιβάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 28/12/2021