Ελλάδα

Γιώργος Τράγκας – Η ζωή του «θείου» της δημοσιογραφίας

14.12.2021 | 16:47 Eνσωμάτωση

Με το δικό του μοναδικό τρόπο που τον έκανε πετυχημένο και γνωστό σε ολόκληρη τη χώρα, ο Γιώργος Τράγκας ήταν γεννημένος για τη δημοσιογραφία, που υπηρέτησε για πέντε και πλέον δεκαετίες.

Οι εκφράσεις του μπροστά στην κάμερα, το ηχόχρωμα της φωνής του στα ερτζιανά και η πένα του στις εφημερίδες που δούλεψε και διηύθυνε στο πέρασμα δεκαετιών ήταν τα διαβατήρια της επιτυχίας του. Εκείνα που ανάγκασαν ακόμα και όσους διαφωνούσαν με τις απόψεις του, να παραδεχτούν το έμφυτο ταλέντο του.

Τα ρεκόρ ακροαματικότητας στο ραδιόφωνο… οι υψηλές πτήσεις στους πίνακες της τηλεθέασης αργότερα, και λίγο νωρίτερα τα αστυνομικά και πολιτικά ρεπορτάζ, στις εφημερίδες που ξεκίνησε, έδιναν κατά καιρούς το στίγμα της επικαιρότητας και πολλές φορές προκαλούσαν θύελλες αντιδράσεων.

Γυναίκα της ζωής του, η Μαρία Καρρά. Την παντρεύτηκε τρεις φορές και είχε μιλήσει γι’ αυτό στο διαδίκτυο. Ένας γάμος πολιτικός, ένας θρησκευτικός και πριν από δύο χρόνια με μια τελετή στο Λας Βέγκας, για ανανέωση των όρκων της αγάπης τους.

Γεννημένος το 1949 στο Μεταξουργείο, άρχισε να αρθρογραφεί σε μικρή ηλικία και αρχικά καλύπτει ποδοσφαιρικούς αγώνες για λογαριασμό της εφημερίδας Μεσημβρινή. Βασικός του σταθμός ήταν στη συνέχεια η εφημερίδα Βραδυνή όπου ασχολήθηκε με το αστυνομικό ρεπορτάζ και στη συνέχεια ο Ελεύθερος Τύπος, με τα ρεπορτάζ του από το Χέρφιλντ για την υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου και τη σχέση του, με τη Δήμητρα Λιάνη να προκαλούν συζητήσεις και οργισμένες αντιδράσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μια ολόκληρη χώρα τον βάζει στο σπίτι της μέσα από τη ραδιοσυχνότητα του ΣΚΑΪ. Με ακροαματικότητες που αγγίζουν ακόμα και το 70% γίνεται ο πιο επιδραστικός δημοσιογράφος, που προκαλεί χαμόγελα και πονοκεφάλους. Πάντα με το δικό του χαρακτηριστικό ύφος, που τον χαρακτήριζε και σε επόμενους σταθμούς, όπως εδώ που βλέπουμε στα Παραπολιτικά 90,1 πριν από λίγα χρόνια.

Η τηλεόραση ήταν το τρίτο κατά σειρά στοίχημα του Γιώργου Τράγκα, μετά τις επιτυχίες σε εφημερίδες και ραδιόφωνα. Εκφραστικός σε κάθε του εμφάνιση, με μονολόγους που καθήλωναν τους τηλεθεατές. Με αναλύσεις που και πάλι πετύχαιναν το βασικό στόχο που ήταν οι αντιδράσεις.

Όσοι τον έζησαν εκτός δουλειάς είχαν να λένε για την αδυναμία που είχε στους δύο γιους του, τον Γιάννη και τον Φρέντυ.

Τον περασμένο Φλεβάρη αποφάσισε να ιδρύσει το κόμμα «Ελεύθεροι Άνθρωποι» με στόχο όπως έλεγε να διασφαλιστεί η δημοκρατία και να καταπολεμηθεί η κρίση που έφερε η πανδημία.

Στα 72 χρόνια της ζωής του, κατάφερε να εκπληρώσει πλήρως τις επαγγελματικές του φιλοδοξίες και να αναγκάσει κατ’ επανάληψη όλους εκείνους που τον αμφισβητούσαν να αναγνωρίσουν την τέχνη και το ταλέντο του.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 14/12/2021