Υγεία

Κορωνοϊός – Η τρίτη δόση εμβολίου αδρανοποιεί τη μετάλλαξη Όμικρον – Τι λένε Pfizer/ BioNTech

08.12.2021 | 19:51 Eνσωμάτωση

Η προστασία που προσφέρουν οι πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρουσιάζει σημαντική πτώση έναντι της «Όμικρον», όμως η αναμνηστική δόση εξουδετερώνει αποτελεσματικά τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν οι Pfizer/ BioNTech επικαλούμενες προκαταρκτικά δεδομένα.

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην «Όμικρον», οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι η αναμνηστική δόση ανεβάζει τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά 25 φορές.

Ωστόσο, ακόμα και οι δύο δόσεις είναι πιθανό να προστατεύουν έναντι της σοβαρής νόσου  διευκρινίζει η ανακοίνωση. Ο λόγος είναι ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον δε δείχνουν να επηρεάζουν σημαντικά την απόκριση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρόλα αυτά, η τρίτη δόση ανεβάζει τα επίπεδα και των Τ-κυττάρων, εκτός από τα επίπεδα αντισωμάτων.

Οι δύο εταιρείες αναφέρουν επίσης ότι σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, μπορούν να έχουν ετοιμάσει εμβόλιο προσαρμοσμένο στην «Όμικρον» τον Μάρτιο, χωρίς να επηρεαστεί η προγραμματισμένη παραγωγή 4 δισεκατομμυρίων δόσεων το 2022.

«Αν και δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί να προσφέρουν προστασία έναντι της σοβαρής νόσου λόγω του στελέχους Όμικρον, είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με μια τρίτη δόση του εμβολίου μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο το οποίο, όπως πιστεύουμε, θα βοηθήσει στην επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας έναντι της Covid-19 λόγω Όμικρον, καθώς και στην επίτευξη παρατεταμένης προστασίας, συγκριτικά με το υπάρχουν εμβόλιο», δήλωσε ο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech.

Τι έδειξαν οι πρώτες ανεξάρτητες μελέτες

Οι διαπιστώσεις της Pfizer και της BioNTech βρίσκονται εν μέρει σε συμφωνία με τα αποτελέσματα των δύο πρώτων μελετών για το θέμα, οι οποίες έδειξαν ότι η «Όμικρον» μπορεί εν μέρει να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν δύο δόσεις εμβολίου mRNA

Η πρώτη μελέτη έδειξε «πολύ μεγάλη πτώση» στην ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν την παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε στο Twitter ο Άλεξ Σίγκαλ, επικεφαλής της έρευνας στο Αφρικανικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας στη Νότια Αφρική.

Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την ιολόγο Σάντρα Τσίσεκ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης, έδωσε πιο δυσοίωνα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές εξέθεσαν σε διάφορα στελέχη του ιού δείγματα αίματος από εμβολιασμένα άτομα. Διαπίστωσαν ότι στους συμμετέχοντες που είχαν λάβει τρεις δόσεις του εμβολίου της Pfizer, η αντισωματική απόκριση εναντίον της «Όμικρον» ήταν έως και 37 φορές μικρότερη σε σχέση με την αντίδραση εναντίον της Δέλτα.

Σε άτομα που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις του Pfizer ή του Moderna, ή συνδυασμό AstraZeneca/ Pfizer, έξι μήνες νωρίτερα, η αντισωματική απόκριση «δεν ήταν καν μετρήσιμη», ανέφερε η Τσίσεκ στο Twitter.

Πιστοποιητικό νόσησης – Μειώνεται στους 3 μήνες η διάρκειά του

Τη μείωση της διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών. Την τελική απόφαση θα πάρει το υπουργείο Υγείας που θα εξετάσει την πρόταση των επιστημόνων και αναμένεται να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με την εισήγηση, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30/10/21  θα λήξουν στις 31/1/22, ενώ από τη νέα χρόνια θα λήγουν ακριβώς στο τρίμηνο.

Εάν τελικά υιοθετηθεί η πρόταση της επιτροπής, θα είναι άλλο ένα μέτρο για να αυξηθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα των εμβολιασμών κατά της Covid 19.

Μετά την παρέλευση του 3μηνου, οι νοσούντες θα έχουν περιθώριο ενός μήνα για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για τον κορωνοϊό και να αποκτήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν εμβολιαστούν δε θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους όπως ακριβώς ισχύει σήμερα με τους ανεμβολίαστους.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των τελευταίων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να μπουν σε:

– εστίαση (κλειστοί χώροι)

– κέντρα διασκέδασης

– γυμναστήρια

– θέατρα

– κινηματογράφοι

– μουσεία

– εκθέσεις

– συνέδρια

– γήπεδα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 08/12/2021