Κόσμος

Ευρώπη – Πρόστιμα μέχρι 7.200 ευρώ στους ανεμβολίαστους

30.11.2021 | 20:06 Eνσωμάτωση

Αυτή μπορεί να είναι η πρώτη περίπτωση που στην χώρα μας επιβάλλεται χρηματικό προστιμο στους ανεμβολίαστους , η Ελλάδα όμως δεν είναι η πρώτη χώρα όπου εφαρμόζει ανάλογο μέτρο. Στην Αυστρία από τον Φεβρουάριο οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα καλούνται από τις αρχες να εμβολιαστούν κι αν δεν το πράξουν το πρόστιμο θα μ πορεί να φτάσει έως και τις 7.200 ευρώ το εξάμηνο. Στην Ιταλία από την άλλη όποιος βρεθεί χωρίς το πάσο του στα μέσα μαζικής μεταφοράς το πρόστιμο θα φτάνει και τα 1.000 εύρω.

Με το lockdown σε ισχύ για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, οι Αυστριακοί πήραν μια πρώτη ιδέα για τι θα σημαίνει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός από τον Φεβρουάριο. Το προσχέδιο προβλέπει ότι όποιος αρνείται να εμβολιαστεί θα καλείται στις αρμόδιες περιφερειακές αρχές. Εφόσον αγνοήσει τις κλήσεις 2 φορές θα του επιβάλλεται πρόστιμο 3.600 ευρώ και εφόσον επιμείνει μέχρι 7.200 ευρώ, ίσως ανά εξάμηνο.

Αυστρία – Πρόστιμα

Διπλή άρνηση εμβολιασμού
3.600 ευρώ
Επίμονη άρνηση
7.200 ευρώ κάθε εξάμηνο

Στη Γερμανία, το ενδεχόμενο να κηρυχθεί “επιδημιολογική κατάσταση εθνικής εμβέλειας” συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη της Άγκελα Μέρκελ με τον επόμενο καγκελάριο Σολτς και τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Το βήμα αυτό θα ήταν προϋπόθεση για να επιβληθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός, υπό το φως και της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απέρριψε τις προσφυγές εναντίον των περιορισμών
του Απριλίου.

Στην Ιταλία όπου το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είναι υποχρεωτικό στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από τις 6 Δεκεμβρίου όποιος επιβιβάζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς το πάσο κινδυνεύει με πρόστιμο από 600 έως 1.000 ευρώ.

Ιταλία – ανεμβολίαστοι

Επιβίβαση σε ΜΜΜ
πρόστιμο 600-1.000

Αγγλία

Στην Αγγλία, είναι από σήμερα υποχρεωτική η μάσκα στο μετρό, στα λεωφορεία, στα εμπορικά καταστήματα και στα κομμωτήρια. Οι παραβάτες την πρώτη φορά πληρώνουν πρόστιμο 200 λίρες.

Χωρίς μάσκα σε μετρό, λεωφορεία, καταστήματα

Πρόστιμο 200 λίρες

Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται και μπορεί να φτάσει μέχρι τις 6.400 λίρες.

Ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί απόψε. Οι εμπορικοί σύλλογοι λένε ότι δεν είναι δουλειά των καταστηματαρχών και των υπαλλήλων να ελέγχουν, ούτε να επιβάλουν στους πελάτες να φορούν μάσκα.

Οι Ευρωπαικές κυβερνήσεις είναι ξεκάθαρο ότι σκληραίνουν πολύ τη στάση τους καθώς πλέον η μετάλλαξη Όμικρον αλλάζει πολύ τα δεδομένα.

Πηγές της Κομισιόν που ξεκαθάρισαν στο MEGA ότι, εμβόλια για την νεα μετάλλαξη θα μπορέσουν να φτάσουν στις χώρες την άνοιξη. Συγκεκριμένα, διαμηνύουν πως, δεν περιμένουμε το νέο εμβόλιο , εμβολιαζόμαστε γιατί μπορεί να πιάνει σε έναν βαθμό αλλά και για να μην είμαστε αντιμέτωποι και με τις δυο μεταλλάξεις. Θεωρείται ότι πρέπει ν αρχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε σαν το εμβόλιο της γρίπης.

«Θα πρέπει να εντατικοποιηθεί ο εμβολιασμός, γιατί δε μπορουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση», τόνισε ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 30/11/2021