Υγεία

Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα – Στο 97% στη Θεσσαλονίκη

15.11.2021 | 20:20 Eνσωμάτωση

Στον ασφυκτικό κλοιό του πανδημικού κύματος βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που λειτουργεί πλέον σε συνθήκες «πολέμου» ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με Covid-19.

Η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στην επικράτεια έχει φτάσει στο 90% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.

Στο Θριάσιο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στην τελευταία εφημερία υπήρξαν τρεις ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύτηκαν σε κοντέινερ στο προαύλιο του νοσοκομείου.

«Tην Κυριακή τελείωσε η εφημερία με 0 διαθέσιμες κλίνες Covid και με τρεις ασθενεις στο κοντέινερ. Την ίδια στιγμή εξι διασωληνωμένοι μη Covid νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ» υπογράμμισε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο Μανώλης Βαρδαβάκης.

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι οι ασθενείς δεν νοσηλεύονται σε κοντέινερ αλλά από εκεί περνούν για να εξεταστούν και αν χρειάζονται εισαγωγή μεταφέρονται στον 4ο όροφο του νοσοκομείου.

Εφιάλτης δίχως τέλος στη Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι εφιαλτική και όπως ομολογούν γιατροί και νοσηλευτές τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομεία covid εις βαρος πολύ σοβαρών παθήσεων.

«Το πιο μεγάλο πρόβλημα από τον κορωνοϊό είναι τα άλλα σοβαρότερα νοσήματα όπως καρκινοπαθείς που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα» σημείωσε ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

«Είμαστε γεμάτοι οι κλίνες αυτές που διατέθηκαν σε πρώτη φάση έχουν γεμίσει όλες. Παγώνουν τα νοσοκομεία όσο περιορίζονται σε αντικείμενο και αυτό δεν είναι καλό για όλους μας» τόνισε από την πλευρά της η Γλυκερία Βλαχογιάννη, συντονίστρια – διευθύντρια στη ΜΕΘ νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος».

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες η κορύφωση του κύματος της πανδημίας αναμένεται σε δύο εβδομάδες από τώρα. Η πρόβλεψη του καθηγητης Νικου Τζανάκη σοκάρει. «Αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να έρθει η κορύφωση του κύματος της πανδημίας. Μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένουμε από 100 έως 120 χιλιάδες κρούσματα και περίπου 700 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων θα ανέβει στους 590 -630» τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας ζήτησε μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Πέντε άνθρωποι που να μπορούν να εργαστούν επαρκώς σε ΜΕΘ αξίζουν πολύ περισσότερο από άλλες ειδικότητες» πρόσθεσε.

Με λίγα άτομα και με μέτρα προστασίας, όπως και πέρυσι θα πρέπει να γιορταστούν και τα φετινά Χριστούγεννα επισημαίνει η Ματίνα Παγώνη. «Τι Χριστούγεννα θέλετε με ρεβεγιόν μεγάλα; πώς μπορεί κάποιος να επιθυμεί ένα μεγάλο ρεβεγιόν με τόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους.. από την εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων δεν χρειάζονται οι πολίτες κανέναν να τους υποδείξει πως πρέπει να γιορτάσουν, με λίγα άτομα και με μέτρα προστασίας»  ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ στις ηλικίες 18 – 60 οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 98% και εμβολιασμένοι σε ποσοστό 2%, ενώ στις ηλικίες 60-69 το ποσοστό των ανεμβολίαστων στις ΜΕΘ είναι 97 %.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/11/2021