Κόσμος

Λευκορωσία – Χιλιάδες πρόσφυγες μπροστά στο συνοριακό πέρασμα

15.11.2021 | 20:41 Eνσωμάτωση

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, όπου χιλιάδες μετανάστες αναζητούν δίοδο για να περάσουν στην Ευρώπη.

Δύο χιλιάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες άδειασαν τον καταυλισμό τους και μπήκαν στην ουδέτερη ζώνη των συνόρων, μπροστά στο πολωνικό φυλάκιο, όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι θα τους επιτραπεί η είσοδος στην Ευρώπη. Βρέθηκαν όμως αντιμέτωποι με ενισχύσεις της πολωνικής αστυνομίας και του στρατού.

Ελάχιστοι που κατάφεραν να περάσουν τις προηγούμενες ημέρες εντοπίστηκαν σε κακά χάλια, ενώ αντιμέτωπο με νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις το καθεστώς της Λευκορωσίας που ενθάρρυνε τους πρόσφυγες, εμφανίζεται τώρα πρόθυμο για κάποιον συμβιβασμό.

«Είμαστε έτοιμοι να τους βάλουμε σε αεροπλάνα για να τους πάμε πίσω στις πατρίδες τους. Όμως πολλοί από αυτούς είναι πεισματάρηδες και δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω» υποστήριξε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σε συνέντευξή του στη «Le Figaro» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο Λουκασένκο αντλεί έμπνευση από μία στρατηγική που έσπειρε το χάος και τη δυστυχία στα σύνορα της Ευρώπης.

«Τον Μάρτιο του 2020, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς έγγραφα ταυτοποίησης κατέφθασαν μαζικά στα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Τότε -όπως και τώρα- άνδρες, γυναίκες και παιδιά εργαλειοποιήθηκαν από έναν επιθετικό γείτονα ο οποίος επιδιώκει αποτελέσματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 15/11/2021