Κόσμος

Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

10.11.2021 | 20:32 Eνσωμάτωση

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας δύο ημέρες μετά την προσπάθεια μεταναστών να ρίξουν τα συρματοπλέγματα και να περάσουν.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν στήσει πρόχειρους καταυλισμούς στο δάσος κοντά στη μεθόριο με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, που δεν είναι η Πολωνία.

«Δεν πάμε στην Πολωνία. Πάμε στη Γερμανία. Η ζωή είναι στη Γερμανία, όχι στην Πολωνία» ανέφερε ένας από τους ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν από τη Λευκορωσία.

Οι θερμοκρασίες που πέφτουν συνεχώς απειλούν τις ζωές τους. Από την αρχή της κρίσης πέθαναν τουλάχιστον επτά άνθρωποι.

Πολωνία, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ κατηγορούν τον πρόεδρο της Λευκορωσίας ότι προωθεί τους μετανάστες στην περιοχή ως αντίδραση στις κυρώσεις που η Δύση επέβαλε στο καθεστώς του για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μας κάνετε υβριδικό πόλεμο, παλιάνθρωποι, παράφρονες, και θέλετε να σας προστατεύσω από τους μετανάστες;» τόνισε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Αποκαλυπτικά για τον τρόπο που φτάνουν στη Λευκορωσία είναι όσα λένε οι ίδιοι οι μετανάστες.

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν το καθεστώς Λουκασένκο για «γκαγκστερική» αντιμετώπιση των μεταναστών και απειλούν με νέες κυρώσεις, ενώ η Λιθουανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κινδύνου οι μεταναστευτικές ροές να κατευθυνθούν προς τα δικά της σύνορα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/11/2021