Υγεία

Κορωνοϊός – Καταρρέουν τα νοσοκομεία υπό το βάρος των αυξημένων εισαγωγών

10.11.2021 | 20:13 Eνσωμάτωση

Τα νοσοκομεία λυγίζουν κάτω από το βάρος των εκατοντάδων περιστατικών ημερησίως που καλούνται να διαχειριστούν.

«Θα γίνει επέκταση σε βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων και αυτό είναι ανήθικο». Είναι η σκληρή πραγματικότητα, όπως την περιγράφει ο Νίκος Καπραβέλος, ο άνθρωπος που ζει καθημερινά την αγωνία εκατοντάδων ασθενών για ένα κρεβάτι είτε σε απλή κλινη, είτε σε κλίνη ΜΕΘ.

Τα νοσοκομεία, όπως λέει, ετοιμάζονται να ξαναγίνουν αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, εις βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων.

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά:

– Στην 3η ΥΠΕ, την περιφέρεια της Μακεδονίας, νοσηλεύονται αυτήν την στιγμή 536 ασθενεις σε απλές κλίνες, 45 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και 97 σε ΜΕΘ.

– Στην 4η ΥΠΕ, στα 14 νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης, 485 ασθενείς σε απλές κλίνες, 45 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και 69 σε ΜΕΘ.

«Αυτό είναι ένα σχετικά είναι μεγάλο νούμερο, το όριο στο οποίο θα πιεστεί το υγειονομικό σύστημα είναι περίπου 550», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του MEGA, 73 ασθενείς με Covid και άλλες ασθένειες περιμένουν σε κοινούς θαλάμους να μπουν σε ΜΕΘ. Οι 50 από αυτούς στην Αττική.

Σφοδρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ατολμία μπροστά στο πολιτικό κόστος των δύσκολων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Eίχε δύο χρόνια να ενισχύσει το ΕΣΥ, είχε δύο χρόνια να φτιάξει κλίνες ΜΕΘ, είχε δύο χρόνια να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό, δεν έκανε τίποτα. Κάθε πολίτης που από εδώ και στο εξής θα χάνει τη ζωή του έξω από μονάδες εντατικής θεραπείας, για κάθε πολίτη που θα χάνει τη ζωή του εκτός, που θα διασωληνώνεται εκτός, η ευθύνη θα έχει ονοματεπώνυμο. Δεν θα είναι γενικά και αόριστα μια ευθύνη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα περιμένουμε και άλλες διασωληνώσεις από εδώ και πέρα τις επόμενες ημέρες σήμερα θα φροντίσουμε να ανιχνεύσουμε ποιοι είναι δυνατόν να πάνε σπίτι και ποιοι στην αρωγή» πρόσθεσε ο συντονιστής πανδημίας και πνευμονολόγος του νοσ. «Παπανικολάου» Διαμαντής Χλωρός.

Την ίδια ώρα και το ιικό φορτίο δείχνει ότι.. τα χειρότερα είναι μπροστά μας. «Η δυναμική της πανδημίας δείχνει ότι βραχυπρόθεσμα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων» συμπλήρωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

Έκτακτο σχέδιο για το ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας αναζητωντας 100 πνευμονολόγους και παθολόγους.

Εάν δεν βρεθούν από την επόμενη εβδομάδα, θα σταλούν φύλλα επίταξης.

Η Ελλάδα παρέλαβε 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) παρέλαβε τις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά της Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα.

Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ.

Το φάρμακο έχει αποθηκευτεί ασφαλώς σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου, έως ότου λάβει και τυπικά την απαραίτητη έγκριση για τη διάθεσή του.

Σε ποιους απευθύνονται

Όπως είχε αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, τα μονοκλωνικά αντισώματα απευθύνονται σε ασθενείς που «δεν χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο, αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο όπως:

– ηλικία 65 ετών και άνω

– δείκτη μάζας σώματος (BMI) 35 και άνω

– υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια νεφρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκαταστολή και χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της λοίμωξης.

Πώς γίνεται η χορήγησή τους

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται σε μια εφάπαξ δόση, αλλά απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς χορηγούνται ενδοφλεβίως και χρειάζεται ιατρονοσηλευτική παρακολούθηση για 1 ώρα, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.

Το κόστος κάθε δόσης (χορηγείται άπαξ στον ασθενή) και κυμαίνεται από 1.500 έως 2.000 ευρώ, με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν το πολλαπλάσιο οικονομικό όφελος που αποφέρει η θεραπεία σε σύγκριση με τη μακρά νοσηλεία σε νοσοκομείο και ό,τι αυτή μπορεί να συνεπάγεται.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 10/11/2021