Υγεία

Κορωνοϊός – «Λυγίζει» το ΕΣΥ από την έξαρση της πανδημίας – Γεμάτες 8 στις 10 κλίνες σε ΜΕΘ

09.11.2021 | 19:59 Eνσωμάτωση

Οι γιατροί της πρώτης γραμμής για μία ακόμη φορά δίνουν μάχη κάθε βράδυ στις εφημερίες. Ασθενείς κατέγραψαν εικόνες από την χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ όπου οι διάδρομοι γέμισαν με ράντζα προκειμένου να αντιμετωπιστούν non covid περιστατικά.

Δεκάδες ράντζα στοιχισμένα το ένα δίπλα στο άλλο έχουν κατακλύσει τους διαδρόμους του νοσοκομείου αλλά και κάθε κενό σημείο που θα μπορούσε να μπει κρεβάτι με ασθενείς.

«Είχαμε πόλεμο, η νύχτα ήταν κόλαση. Σε όλες τις κλινικές έχουμε βάλει 13 με 15 ράντζα στους διαδρόμους. Δεν υπάρχει χώρος να καθίσει σε μια καρέκλα ένας συνοδός», λέει ο Γιάννης Πλαγιαννάκος, αντιπρόεδρος σωματείου εργαζομένων του ΑΤΤΙΚΟΝ.

Το ΕΣΥ εκπέμπει σήμα κινδύνου. 3.500 νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της επικράτειας ξεπερνά το 88%, ενώ κανένα κενό κρεβάτι δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.

«Κινδυνεύουμε να γίνουμε Ρουμανία»

Δραματική ήταν η κατάσταση τη νύχτα και στο νοσοκομείου Παπανικολάου.

Ο διευθυντής της εντατικής Νίκος Καπραβέλος εκπέμπει σήμα κινδύνου και προειδοποιεί ότι στα νοσοκομεία της πόλης θα αναγκαστούν να νοσηλεύουν ασθενείς στο πάρκινγκ του νοσοκομείου όπως έγινε στη Ρουμανία.

«105 προσελεύσεις σήμερα στο Νοσοκομείο μας και άλλοι τόσοι φύγανε γιατί δεν μπορέσαμε να τους εξυπηρετήσουμε. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τότε και εμείς θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε στο πάρκινγκ ασθενείς δε θα έχουμε άλλες κλίνες όπως η Ρουμανία».

Κρεβάτια στις εντατικές της πόλης δεν υπάρχουν. 4 διασωληνωμένοι εκτός εντατικής στο Παπανικολάου, 2 στο ΑΧΕΠΑ, 4 στο Ιπποκράτειο και 5 στο Παπαγεωργίου. Οι γιατροί έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και προσπαθούν να διαχειριστούν ασθενείς.

Οι εντατικές σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα γέμισαν. Δεν υπάρχει κανένα κρεβάτι κενό στις εντατικές των νοσοκομείων Σερρών, Γιαννιτσών, Κατερίνης, Βέροιας, Χαλκιδικής, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης.

«20.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο»

Με το ένα ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο, οι προβλέψεις των ειδικών σοκάρουν καθώς κάνουν λόγο για 9 έως 11.000 κρούσματα έως τα τέλη Νοέμβριου.

«Θα πάμε στα 9.000 με 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Αν δεν κάνουμε τίποτα θα έχουμε κορύφωση του πανδημικού κύματος τον Φεβρουάριο, με πάνω από 15.000 και 20.000 κρούσματα», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Τα χειρότερα είναι μπροστά καθώς οι επιστήμονες βλέπουν μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, αν δεν βρεθεί λύση, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε επίταξη γιατρών, ενώ τα χειρουργεία θα μειωθούν προκειμένου οι αίθουσες να παραδοθούν σε περιστατικά κορωνοϊού.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 09/11/2021