Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία – Ραγδαίες εξελίξεις και στο βάθος πρόωρες κάλπες

06.11.2021 | 20:31 Eνσωμάτωση

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο εθνικιστής Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανακοίνωσε ότι έχει την αναγκαία πλειοψηφία για να ρίξει τον πρωθυπουργό Ζάεφ και να σχηματίσει δική του κυβέρνηση ή να προκαλέσει εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είχε πει ότι θα παραιτηθεί μετά την πρόσφατη ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας κυβέρνησης από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους συμμάχους του στη παρούσα Βουλή όπου είχε οριακή πλειοψηφία 2 εδρών. Όμως ένας από τους εταίρους του Ζάεφ, το μικρό αλβανικό κόμμα “Besa” με 4 έδρες άλλαξε στρατόπεδο και συντάχθηκε με την αντιπολίτευση, το εθνικιστικό VMRO του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο Μίτσκοσκι δήλωσε ότι μαζί με ακόμα ένα αλβανικό κόμμα καθώς και με την Αριστερά (2 έδρες) συγκρότησε συμμαχία που διαθέτει συνολικά 61 έδρες. Αν δεν παραιτηθεί ο Ζάεφ τη Δευτέρα, θα τον ρίξει με πρόταση μομφής και θα επιχειρήσει να φτιάξει δική του κυβέρνηση, πάλι με οριακή πλειοψηφία. Αν δεν το καταφέρει, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία.

Σε συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής πριν από τις σημερινές εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε:

«Στις δημοκρατικές κοινωνίες οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως μένουν. Δεν έχουμε κανένα λόγο να μιλούμε για τα εσωτερικά ζητήματα της Βόρειας Μακεδονίας. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εσωτερικές διαδικασίες», σχολίασε ο κ. Δένδιας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/11/2021