Κόσμος

ΠΟΥ – Στο επίκεντρο της πανδημίας και πάλι η Ευρώπη

06.11.2021 | 13:09 Eνσωμάτωση

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιεί για εκατόμβες νεκρών εάν η διασπορά δεν ελεγχθεί. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να βυθίζονται ξανά στη δίνη του κορωνοϊού.

Η Ευρώπη βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας, εκεί που βρισκόμασταν πριν από ένα χρόνο, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και προειδοποιεί.

«Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα.  Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα μισό εκατομμύριο νεκρούς από κορωνοϊό σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία μέχρι την 1η Φεβρουαρίου» δήλωσε ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ.

Η κατάσταση αποτυπώνεται σε αυτόν τον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, όπου στο βαθύ κόκκινο παραμένουν οι χώρες της Βαλτικής, μεγάλο μέρος των Βαλκανίων και περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Τις τελευταίες ημέρες χειροτέρεψε η κατάσταση στη Γερμανία, όπου τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύτηκαν χθες πάνω από τις 35.000 και οι θάνατοι έφτασαν τους 140 με εμβολιασμένο σχεδόν το 67% του πληθυσμού.

Στο Βέλγιο τα κρούσματα άγγιξαν τις οχτώ χιλιάδες, οι νεκροί 22, ενώ είναι πλήρως εμβολιασμένο πάνω από το 74% του συνολικού πληθυσμού

Τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται και στην Ιταλία πλησιάζοντας τις έξι χιλιάδες, οι θάνατοι τους εξήντα με πλήρως εμβολιασμένο σχεδόν το 72%.

Ανοδικές οι τάσεις και στην Πορτογαλία, με τα κρούσματα να πλησιάζουν τα 1.400, και 4 θανάτους χθες καθώς οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι πάνω από 81% του συνολικού πληθυσμού, που αποτελεί ευρωπαϊκό ρεκόρ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδίδει τη νέα έξαρση εν μέρει στην προηγούμενη χαλάρωση των μέτρων και καλεί τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν με την επιστημονική κοινότητα

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/11/2021