Υγεία

Κομισιόν στο MEGA: Να δοθεί προτεραιότητα στις δύο πρώτες δόσεις – Τα χάπια μπαίνουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού

06.11.2021 | 13:11 Eνσωμάτωση

Η 3η δόση σε όσους ήδη έχουν εμβολιαστεί δε θα κάνει κακό αλλά προκειμένου να χτιστεί τείχος ανοσίας τα κράτη - μέλη πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τόνισαν κοινοτικές πηγές στο MEGA στις Βρυξέλλες.

Προς το παρόν στη μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών η 3η δόση χορηγείται σε ηλικιωμένους ή σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Για την Κομισιόν, η χορήγηση 3ης δόσης στον γενικό πληθυσμό δε θα κάνει κακό διότι θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ήδη εμβολιασμένων. Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν πρέπει να είναι αυτή η προτεραιότητα.

Αντίθετα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, προτεραιότητα είναι να πειστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν τις δυο πρώτες δόσεις.

Πρακτικά, για την Πορτογαλία που έχει εμβολιάσει το 81% του πληθυσμού της θα είχε νόημα η 3η δόση τώρα. Για την Ελλάδα και άλλες χώρες που είναι στο 60% προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να εμβολιαστεί το υπόλοιπο 40%.

Στο μεταξύ οι φαρμακευτικές εταιρείες Merck και Pfizer ανακοίνωσαν ότι θα φέρουν σύντομα στην αγορά χάπια κατά του κορωνοϊού, τα οποία ισχυρίζονται ότι θα αλλάξουν τους «όρους του παιχνιδιού».

Αυτό της Merck που έχει ήδη εγκριθεί από τη Μεγάλη Βρετανία μπορεί και μέσα στο Νοέμβρη ενώ αυτό της Pfizer εκτιμάται για Δεκέμβρη.

Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα χάπια τους θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξάλειψη της πανδημίας, ενώ διάφορες φωνές στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι αντιεμβολιαστές είναι περισσότερο πιθανό να πάρουν το χάπι παρά να κάνουν το εμβόλιο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 06/11/2021